Ukrainske Kseniia er uddannet bygningsingeniør, men er nu ved at blive SOSU-assistent i Ringkøbing

Mange af de 2.200 østeuropæere, der bor i Ringkøbing-Skjern Kommune, har en uddannelse med sig hjemmefra. En af dem er Kseniia Yudytska, der drømmer om en ny uddannelse som SOSU-assistent og fast arbejde i den kommunale ældrepleje.

I sit gamle job som rengøringsassistent var det egentlig kun til den årlige firmafest, at ukrainske Kseniia Yudytska fik chancen for at tale dansk med sine kolleger. Resten af tiden arbejdede hun på egen hånd.

- Jeg havde ingen muligheder for at blive bedre til det danske sprog, for der var ingen at snakke med, da jeg var alene hele tiden, siger ukrainske Kseniia Yudytska, der i dag er kursist på forløbet ’Klar til SOSU’ i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Men nu er den danske snakkemuskel med de bløde d’er og slatne r’er i den grad kommet på arbejde.

I et halvt år har Kseniia Yudytska været med i et forløb i Ringkøbing-Skjern Kommune, der skal forberede østeuropæere på at tage en uddannelse indenfor ældreplejen på lige fod med danske elever.

I forløbet er eleverne skiftevis i praktik på et plejecenter og til undervisning på SOSU-skolen i Esbjerg

Fra bygningsingeniør til SOSU

Inden Kseniia Yudytska begyndte i praktik på Plejecentret Fjordparken i Ringkøbing, havde hun aldrig været indenfor på et dansk plejehjem. Nu jonglerer hun helt naturligt med ord som medicinæske og støttestrømper.

- Jeg har lært meget. Mit ordforråd er blevet større, fordi jeg nu kommunikerer med både kolleger og beboere, siger hun.

Kseniia Yudytska flyttede til Vestjylland, fordi hendes mand havde fået arbejde i landbruget.

- Derhjemme taler vi ukrainsk eller russisk, så selv om jeg har haft arbejde fra dag et, så udviklede mit danske sprog sig ikke, da der ikke var nogen at snakke dansk med.

Med sig fra Ukraine havde hun en uddannelse som bygningsingeniør, som hun ikke har kunnet bruge i Danmark. Statiske beregninger og mursten er nu endegyldigt droppet til fordel for drømmen om at blive social- og sundhedsassistent i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Jeg har valgt den vej, fordi jeg gerne vil arbejde med mennesker og hjælpe dem. Det er et godt job. Følelsen herinde er rigtig god, siger den ukrainske elev, og tager sig til hjertet.

Selv om drømmen handler om at få et godt og stabilt job, så er hjertet med.

- I min første praktikperiode døde en af de beboere, jeg passede. Det var meget svært for mig, og det er det stadigvæk. Hver dag er vi tæt på de ældre.

Kseniia Yudytska har været i Danmark i seks år.