Pias mand døde af kræft – Vandring hjælper hende gennem krisen

En lang vandretur hjalp Pia Mølgaard Pedersen gennem sorgen over tabet af sin mand.

4:00
Her kan du se hele programmet om Pia Mølgaard Pedersen - "Vandring mod livet".
Foto: Kai Hartmeyer, TV MIDTVEST

For et år siden døde den 36 -årige Jeppe Noppenau fra Fly af en uhelbredelig kræftsygdom. Han blev i sommeren forinden kendt, da han deltog i TV programmet ”Vandring for Livet” sammen med Helge Rude Kristensen fra Familie på Farten. Sammen samlede de ind til Kræftens Bekæmpelse i forbindelse med en vandring fra Nordkap til Give.

Jeppe Noppenau efterlod sin kone, Pia Mølgaard Pedersen. I sommeren 2018, ni måneder efter hun havde mistet sin mand, gennemførte hun alene en 560 kilometer lang vandring op langs den jyske vestkyst, fra Rudbøl i Syd til Skagen i nord. En vandring mod et nyt liv.

- Jeppe var med mig hele vejen, og selvom han selvfølgelig vil være med mig resten af livet, var denne vandretur også en afskedsrejse med ham. Jeg har på en eller andet måde fået bundet en smuk sløjfe omkring vores liv, siger Pia Mølgaard Pedersen.

Jeppes død gjorde, at hun helt mistede fodfæste, og sorgen slog hendes liv fuldstændig ud af kurs.

- På vandringen med mig selv, mærkede jeg, hvordan min komplicerede tilværelse fra den ene dag til den anden, blev forvandlet til et mere simpelt liv. Jeg skulle ikke andet end at sætte den ene fod foran den anden, vandre fra a til b. Og jeg fik ro til at reflektere over alt det, der var sket det sidste år. Jeg skulle lære mig selv og mit nye liv at kende, siger Pia Mølgaard Pedersen.

Sang salme til Jeppe i en tom kirke

På vandringen begyndte hun at synge. En bestemt sang igen og igen. ”Må din vej gå dig i møde”. En salme, hun første gang hørte under en mindehøjtidelighed på Anker Fjord Hospice, hvor hun tilbragte de sidste dage sammen med Jeppe.

- Jeg kunne slet ikke synge med under mindehøjtideligheden, fordi den rørte mig, og jeg følte, at Jeppe talte til mig igennem ordene og versene. Jeg kunne mærke hans kærlighed, og han blev nærværende i og gennem naturen. Jeg holder meget af omkvædet: ”Må Gud holde, holde dig i sin hånd, indtil vi ses igen.” Et omkvæd der rummer megen trøst, håb og tro på at vi ses igen med dem vi har mistet, siger hun.

Da Pia Mølgaard Pedersen på sin lange vandring nåede op til Vorupør, gik hun ind i den tomme kirke, og sang salmen for sin Jeppe.

- Det har krævet mange skridt at finde fodfæste igen. Men jeg tror, jeg har fundet en ny kurs og ny retning i mit liv. Jeg har vandret meget på sorgens ukendte veje, men kan nu bedre se fremtidens veje foran mig, siger hun.

Har du et tip?