Tysk ulvevideo rejser ulvedebat

Er ulven farlig for mennesker eller ej? Nye optagelser af et ulvekobbel i Tyskland har givet næring til debatten, der i den seneste tid også har raset i det midt - og vestjyske.

Nu er der ny skyts til dem, der er imod ulvenes indtog i det midt - og vestjyske. Skytset kommer fra Tyskland, hvor ulvedebatten får næring, fordi landmand Helge Johannes fra Uelzen, der ligger syd for Hamborg, fik noget af en oplevelse for et par uger siden.

På sin mark fik han ved højlys dag pludselig selskab af et ulvekobbel bestående af fem ulve. Fem ulve, der ikke på nogen måde gjorde anledning til at være nervøse ved synet at den store traktor. Snarere tværtimod.

Videoen kan i sin fulde længde ses på Landbrugsavisens hjemmeside HER

Frygten er stor

Videoen kan være vand på møllen hos dem, der mener, at ulve bør skydes, fordi de er til fare for både dyr og mennesker. Og den tyske landmand er da også bekymret.

- Med til livskvalitet på landet hører, at børn kan bevæge sig frit i naturen. Men det har i flere måneder ikke fundet sted her. Frygten er alt for stor. Og det mest foruroligende er, at denne frygt er stærkt nedtonet i den offentlige debat om ulve, siger Helge Johannes til Allgemeine Zeitung.

I januar måned i år dukkede en video optaget på en mark ved Kølkær, som ifølge seniorforsker Thomas Secher Jensen fra Naturhistorisk Museum Aarhus viser netop en ulv.

Videoen blev optaget af landbrugsmedhjælper Anders Sylvester Kudsk under markarbejde ved Kølkær i Midtjylland den 3. juni 2013. Her var han om formiddagen i gang med at sprede kunstgødning, da han fra traktoren ser et dyr nærme sig. Det skete midt i et område, hvor der i forvejen er masser af tegn på ulve.

- Den gik jo nærmest hen imod mig. Jeg troede, at det måske var en ræv, der havde skab, eller en hund. Det kunne selvfølgelig også være en ulv, som der havde været meget snak om på egnen, efter at naboen havde fået taget 15 får, men den var så hvid. Alle, der så min video, sagde godt nok, at det var en ulv, men jeg troede ikke, det kunne passe, så jeg gjorde ikke mere ved det, lød det tilbage i januar fra Anders Sylvester Kudsk til LandTV.

Ulven er ikke farlig for mennesker

Videoen fik dengang flere til at sige, at der bør være mulighed for at regulere antallet af ulve i Danmark. Midt - og vestjyske folketingspolitikere fra begge sider af den politiske arena bakkede op om en ændring af vildtreguleringsloven, der i dag kun giver Naturstyrelsen tilladelse til at skyde ulve.

Men i følge seniorforsker Thomas Secher Jensen fra Naturhistorisk Museum Aarhus så er der slet ingen grund til bekymring ved synet af en eller flere ulve, der bevæger sig tæt på mennesker, når de befinder sig i landbrugsmaskiner.

- Ulve er ikke bange for maskiner. De forbinder dem ikke med den samme fare, som hvis de kan lugte og se et menneske, sagde han i januar til TV MIDTVEST.

Egon Østergaard er medlem af Vildforvaltningsrådet heller ikke bekymret ved synes at nærgående ulve.

- Vi skal i stedet glæde os over, at vi har fået et nyt dyr i Danmark, og jeg ser ingen grund til at blive bekymret, sagde han i januar ved offentliggørelsen af ulve-videoen fra Kølkær.

Der er på nuværende tidspunkt dokumenteret 19 forskellige ulve i Jylland.

Se indslag fra januar med ulveoptagelserne fra Kølkær:

Han fangede ulven på kamera og gemte videoen i halvandet år. Men nu er den endelig kommet frem

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.