Fåreavler meldt til politiet for at true ulven

En mand fra Ringkøbing har meldt en fåreavler fra Nordjylland til politiet. Politiet afviser sagen.

En borger fra Vestjylland har meldt en fåreavler fra Nordjylland til politiet for trusler mod ulven. Politiet har afvist sagen. Det fortæller DR P4 Midt & Vest.
    
Ammelderen er Leif Meldgaard fra Ringkøbing, som er manden bag hjemmesiden ulvefakta.com
    
- Den pågældende fåreavler har i flere medier udtalt, at han vil skyde ulven, hvis han får muligheden, selvom den er fredet. Det ser jeg som en eksplicit trussel og opfordring til selvtægt. Derfor har jeg anmeldt ham for opfordring til lovbrud, siger Leif Meldgaard til DR P4 Midt & Vest.

- Det er jo ikke et bolsje-tyveri, vi taler om. Der er faktisk en straframme på op til to års ubetinget fængsel for at skyde en ulv, som er totalfredet i hele EU, forklarer han.

Nordjyllands Politi mener dog ikke, at der er grundlag for at indlede en efterforskning i sagen.

- Begrundelsen for min afgørelse er, at politiet kun efterforsker sager, hvor der er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart. Det mener jeg ikke, at der er i dette tilfælde, skriver senioranklager Lone Lyngsø fra Nordjyllands Politi i sin afgørelse.

Ulven er som andre vilde dyr omfattet af lov om jagt- og vildtforvaltning. Det er en særlov, hvor straframmen for lovovertrædelser altså er op til to års fængsel. Men trusler mod vilde dyr er ikke omfattet af loven

Situationen er anderledes, hvis man truer med at skyde en hund, som er en anden persons ejendom. Det betragtes som hærværk og kan derfor medføre sanktioner efter straffeloven. Men det gælder altså ikke for vilde dyr som ulven

Anmelderen tager politiets afgørelse til efterretning, men har en opfordring til aktørerne i den ophedede debat om ulven:

- Vi bør respektere lovgivningen og sige fra over for selvtægt, så debatten fremover bliver holdt på et mere sagligt niveau, siger Leif Meldgaard til DR P4 Midt & Vest.