Er blevet truet på livet siden ulvedrabet: - Det påvirker mig

527 dage efter, at Mourits Troldtoft trykkede på aftrækkeren, skød og dræbte en ulv og satte gang i en voldsom ulvedebat, falder der onsdag dom i ankesagen.  

01:34

- Jeg var i en situation, hvor jeg følte, at det var det rigtige at gøre, da jeg gjorde det. Jeg kan ikke spole tiden tilbage og gøre noget ved det, lyder det fra Mourits Troldtoft om den dag i april 2018, der ændrede hans liv. Video: TV 2

Den 16. april 2018 klokken 14.26 skød og dræbte landmand og jæger Mourits Troldtoft en hunulv på sin mark øst for Ulfborg. Fra vinduet i sin bil sendte han det dødelige skud mod det fredede dyr, fordi han følte sig truet af ulven.

Læs også "Han skød den kraftedeme" - video viser ulvedrabet

På et splitsekund skød Mourits Troldtoft gang i en lavine, der har medført voldsom diskussion, har betydet flere trusler mod Troldtoft og hans familie og ikke mindst sat gang i en retssag med snart halvandet år på bagen.

- Jeg er glad for, at vi snart skal have en afgørelse på en sag, der efterhånden har kørt i temmelig lang tid. Det har været en belastning. Jeg har brugt ganske meget tid og meget energi på spekulationer over, hvad der sker, og hvad der ikke sker. Så det har været belastende, siger Mourits Troldtoft i et interview til TV 2.

(...) det mest retfærdige er, at vi får fundet ud af, hvad det var for noget, der løb rundt ude på mine marker. Og der har jeg stadig en tiltro til, at det ikke var en ulv. Og dermed mener jeg jo reelt set, at jeg burde frifindes.

Mourits Troldtoft, Ørnhøj

Sådan lyder det i dag fra Mourits Troldtoft fra sin stue i sit hjem ved Ørnhøj. I halvandet år har hans person været omdrejningspunktet for den verserende og stadigt voksende ulvedebat i Danmark. I dag begynder ankesagen ved Vestre Landsret i Viborg. Mourits Troldtoft håber, at han forhåbentlig snart kan sætte punktum i sagen.

ULVEDRABET

 • Den formodede ulv blev skudt på en mark ved Ulfborg 16. april 2018 klokken 14.26.
 • Det var en fotograf, der tilfældigvis befandt sig i nærheden og overværede episoden, som anmeldte det til politiet.
 • Mourits Troldtoft blev efterfølgende sigtet og senere tiltalt for ulvedrabet.
 • Den 67-årige mand blev tiltalt for overtrædelse af jagtloven og for at have skudt et fredet dyr.
 • Domsmandsretten kendte ham skyldig i den rejste tiltale 28. september 2018.
 • Han blev idømt en betinget frihedsstraf, men fik lov at beholde sit jagttegn.
 • Dommen blev anket af både forsvarsadvokat Jan Schneider og anklagemyndigheden.
 • Forsvarsadvokaten kræver frifindelse, blandt andet med den begrundelse at der var tale om nødværge.
 • Desuden har forsvarsadvokaten rejst tvivl om, hvorvidt der var tale om en såkaldt hybridulv - en blanding af en hund og en ulv, som ikke er fredet.
 • Der er foretaget nye genetiske undersøgelser, som vil blive fremlagt i landsretten.
 • Statsadvokaten går omvendt efter en skærpelse af straffen.
 • 26. oktober 2018 blev Mourits Troldtoft ekskluderet fra Danmarks Jægerforbund.
 • Det skete med den begrundelse, at Troldtoft "har handlet til stor skade for Jægerforbundet og derfor ikke er velkommen i vores fællesskab".
 • Forbundet oplyser i en skriftlig kommentar til Ritzau, at det generelt er forbundets holdning, at "grove og bevidste overtrædelser af jagtloven bør koste jagttegnet".

Kilder: Anklageskriftet, Retten i Herning, Danmarks Jægerforbund, Ritzau

Se mere

For et år siden blev 67-årige Mourits Troldtoft kendt skyldig i at have skudt og dræbt en hunulv på marken ved Ulfborg. Straffen lød dengang på 40 dages betinget fængsel.

Læs også Se videoen af ulvedrabet: - Det er et stærkt bevis

Håber på frifindelse

Men afgørelsen i byretten blev anket af både anklagemyndigheden og den 67-åriges forsvarer, og efter udsættelse af sagen tidligere på året, ruller den nu videre. 

- Jeg er noget spændt på udfaldet. Jeg har ikke nogen sikker tro på, hvad udfaldet bliver. Jeg håber, vi får et udfald, der er magen til eller bedre, siger hovedpersonen i dag til TV 2.

Jeg er overrasket over, at så mange er så voldsomt engageret. Og dele af det er jo blevet forfærdeligt meget sort/hvid, og det er jo næsten blevet en religion

Mourits Troldtoft, Ørnhøj

Hvad ville i dine øjne være det mest retfærdige?

- Jeg er selvfølgelig subjektiv i det her. Og der synes jeg jo, at det mest retfærdige er, at vi får fundet ud af, hvad det var for noget, der løb rundt ude på mine marker. Og der har jeg stadig en tiltro til, at det ikke var en ulv. Og dermed mener jeg jo reelt set, at jeg burde frifindes, siger han. 

Ulv eller hybrid?

Læs også Nu begynder ankesagen om ulvedrabet: Var det en ulv eller en hybrid?

Et af de helt centrale stridsspørgsmål i retssagen er, om Mourits Troldtoft skød eller dræbte en ulv eller en såkaldt hybrid – altså en krydsning mellem en hund og en ulv. Forsvaret mener, at hunulven var en hybrid og derfor ikke fredet. Anklageren mener – og dokumenterer med DNA-prøver – at der var tale om en ren ulv.

Uanset hvad, så fortæller forsvareren til 67-årige Mogens Troldtoft, Jan Schneider, at sagen har været en stor belastning for hans klient.

Han har modtaget trusler, og folk har fået tilhold for at opsøge ham på grund af truende adfærd. Jeg har fået trulser i denne her sag, og det har anklagemyndigheden også.

Jan Schneider, Forsvarsadvokat

- Han har modtaget trusler, og folk har fået tilhold for at opsøge ham på grund af truende adfærd. Jeg har fået trulser i denne her sag, og det har anklagemyndigheden også, fortæller advokat Jan Schneider.

- Debatten er kørt fuldstændig af sporet, fordi det handler om at være for og imod ulven, og det er ikke det, det handler om, siger han.

"Jeg ville gerne have været foruden"

For Mourits Troldtoft er det kommet som en overraskelse, at sagen har fået så stor opmærksomhed.

- Jeg er overrasket over, at så mange er så voldsomt engageret. Og dele af det er jo blevet forfærdeligt meget sort/hvid, og det er jo næsten blevet en religion. Og det har overrasket mig, at det er så voldsomt.

Flere gange har Troldtoft-familie oplevet, at der er fulgt voldsomme trulser med sagen. Trusler, der helt naturligt har påvirket den 67-årige mand.

Læs også Troldtoft betragter de røde kors som en trussel: Det er da skræmmende

- Det giver spekulationer i hverdagen. Det kan ikke undgås, når man har de oplevelser, vi har haft. Det påvirker mig negativt, og jeg ville gerne have været foruden. Man kan jo ikke lade være med nogle gange at tænke, ”hvad nu hvis.”

Der ventes at falde dom i ankesagen på onsdag. 527 dage efter, at Mourits Troldtoft trykkede på aftrækkeren og skød gang i en sag, der har udviklet sig voldsommere, end hvad han nogensinde havde forestillet sig.   

- Jeg var i en situation, hvor jeg følte, at det var det rigtige at gøre, da jeg gjorde det. Jeg kan ikke spole tiden tilbage og gøre noget ved det.

Hør forsvarsadvokat Jan Scheider sætte ord på ankesagen forud for dagens første retsmøde mandag. 

Luk video