Ole har brugt 100.000 på at hegne sin ejendom ind - nu vil ministeren give ham penge tilbage

Ole Tranberg kalder ministerens tilbud for "almisse" og nægter at tage imod. Andre i området ser lidt anderledes på det.

Som nærmeste nabo til Udrejsecenter Kærshovedgård har Ole Tranberg rigtig meget hegn. 

Siden centret blev etableret i 2016 har han brugt mindst 100.000 kroner på at hegne sin ejendom ind, hænge kameraer op og skaffe sig en schæferhund.

Nu kan han meget snart se frem til at få en del af pengene kompenseret. 

Over for Netavisen Pio har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye tilkendegivet, at borgere som Ole Tranberg og virksomheder skal have mulighed for at søge støtte til sikkerhedsforanstaltninger. 

quoteHvis vi kun bliver tilbudt hegn, ekstra overvågning og en politibil, så kan de (regeringen, red.) godt glemme det,

Ole Tranberg, nabo til Kærshovedgård

Selvom Ole Tranberg dermed kan se frem til at få penge retur, så er centrets nabo langt fra tilfreds. 

- Almisser tager vi simpelthen ikke imod. Det kan de (regeringen, red.) godt glemme. Så kan det godt være, at vi ikke får noget, men det er simpelthen for småt i situationen, siger han til TV MIDTVEST. 

Ole Tranberg har skaffet sig en schæferhund på grund af udrejsecentret.
Ole Tranberg har skaffet sig en schæferhund på grund af udrejsecentret.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Formand for Bording Erhvervsforening siger ja tak

I modsætning til Ole Tranberg synes formanden for Bording Erhvervsforening, at det er en glimrende ide at modtage støtte til kamera og indhegning. 

- Jeg synes, det er en fantastisk god idé, der kan medvirke til at vi føler os mere trygge herude, siger Lars Lausten. 

Udover at være formand for erhvervsforeningen er han også indehaver af XL-BYG Brejnholt Bording. Han vil derfor søge om økonomisk støtte til mere kameraovervågning i butikken.

- Så kan man lige spole tilbage og tjekke, hvis der er forsvundet en boremaskine fx. Vores nuværende kameraer dækker ikke hele butikken.

Vil indfri gammelt valgløfte

Meldingen om, at naboer og erhvervsdrivende kan få kompensation for kamera og hegn kommer efter, regeringen tirsdag droppede sin planer om at rykke 130 kriminelle udviste til et nyt udrejsecenter på Langeland

I forbindelse med forslaget havde Mattias Tesfaye tilkendegivet, at borgerne på Langeland kunne se frem til en støtteordning, der skulle gøre det muligt at opsætte sikkerhedsudstyr. 

Den ordning skal nu gælde for virksomheder og private ved Kærshovedgård, der har udsigt til at forblive naboer til de 130 beboere. Men det nytter bare ikke, mener Ole Tranberg, der selv bor 300 meter fra udrejsecentret. 

- Jeg vil ikke leve resten af mit liv bag hegn og overvågning. Vi vil ikke være et sted, hvor vi kun kan være trygge, hvis der kører politi rundt i skoven omkring os, konstater han.

Inden udrejsecentret åbnede i 2016 fik Ole Tranberg hegnet sin ejendom ind med et to meter højt skovhegn.
Inden udrejsecentret åbnede i 2016 fik Ole Tranberg hegnet sin ejendom ind med et to meter højt skovhegn.
Foto: TV MIDTVEST / arkiv

Med meldingen om at give støttekroner til Ole Tranberg og områdets andre beboere lover regeringen, nu at man vil indfri et valgløfte fra 2018. 

Den gang foreslog partiet ifølge DR, at "der skal være mulighed for at søge om støtte til etablering af sikkerhedsforanstaltninger af private og erhvervsdrivende naboer, som har oplevet øget utryghed."

- Hvis vi kun bliver tilbudt hegn, ekstra overvågning og en politibil, så kan de (regeringen, red.) godt glemme det, lyder det fra Ole Tranberg, der stadig håber, at de 130 kriminelle beboere ender på et andet udrejsecenter. 

Præcist hvornår den nye støtteordning for naboerne til Kærshovedgård træder i kraft er uvist, men ifølge Netavisen Pio vil det være "snarest".

1:23
TV MIDTVEST besøgte Ole Tranberg i 2016, da han satte sit hegn op.