900 underskrifter mod kriminelle på udrejsecenter: Nu bliver de afleveret til ministeren

Naboerne til Udrejsecenter Kærshovedgård er trætte af tomme løfter. I dag afleverer de knap 900 underskrifter til integrationsminister Mattias Tesfaye.

Initiativtager Lars Lausten håber, at ministeren kommet med løsninger, når han lægger vejen forbi XL-BYG i Bording og modtager underskrifterne.
Initiativtager Lars Lausten håber, at ministeren kommet med løsninger, når han lægger vejen forbi XL-BYG i Bording og modtager underskrifterne.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

”Med min underskrift bakker jeg op om de opstillede krav til at øge trygheden og kompensere de påvirkede borgere og virksomheder for påvirkningen fra Udrejsecenter Kærshovedgård”.

Sådan står der på det stykke papir, som nogle lokale i Bording har fået næsten 900 personer til at skrive under på. I dag bliver alle underskrifterne afleveret til integrationsminister Mattias Tesfaye (S), som lægger vejen forbi XL-BYG i Bording for at udveksle erfaringer.

- Vi havde et mål om 500 underskrifter, da vi startede. Så det betyder, at der er opbakning. Det er jeg glad for, siger Lars Lausten, der er direktør i XL-BYG i Bording og formand for Bording Erhvervsforening. Han fortsætter:

- Hvis ikke vi prøver, så sker der i hvert fald ikke noget. Så vi håber, vi kan råbe højt nok til, han vil lytte på os, siger han.

Selv om initiativtagerne nu har indsamlet en række underskrifter for primært borgere tæt på Udrejsecenter Kærshovedgård, så er det ikke dem, der har inviteret ministeren på besøg.

- Det er jo dem, som har inviteret mig til dans. Så det kan være positivt, hvis de kommer og siger, hvad de vil. Men det tvivler vi på. Det er over fire måneder siden, at han sagde, at der skulle ske noget, siger Lars Lausten.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) præsenterer regeringens planer for et nyt udrejsecenter, i Udlændinge- og Integrationsministeriet onsdag den 19. maj 2021.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) præsenterer regeringens planer for et nyt udrejsecenter, i Udlændinge- og Integrationsministeriet onsdag den 19. maj 2021.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

God vilje og tom snak

Underskriftsindsamlingen kommer som en direkte reaktion på det løfte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye gav i foråret, da regeringens planer om et udrejsecenter for kriminelle på Langeland faldt til jorden. 

- Regeringen vil snarest muligt give området omkring Kærshovedgård en hjælpende hånd, lovede ministeren dengang i Netavisen Pio.

Men den hjælpende hånd har borgerne i Bording aldrig set, lyder det fra Henrik Engedahl, der er byrådsmedlem i Bording for Venstre og en af initiativtagerne bag underskriftindsamlingen.

- Mathias Tesfaye og tidligere ministre har været herude før, og så er de taget hjem igen, uden der er sket en skid. Jo, der er kommet en politibil igennem tre gange oftere, men det er så det. Og det giver jo ikke mere tryghed, siger han og fortsætter:

- Jeg frygter, at han kommer med god vilje og tom snak. Men jeg forventer, at de kommer i gang fra en ende af med vores krav. Han må selv bestemme rækkefølgen. Jeg synes, det er helt reelle og realistiske forslag, lyder det fra Henrik Engedahl.

Initiativtagerne kræver blandt andet, at de kriminelle beboere på udrejsecentret rykkes til et andet center.

Lars Lausten og Henrik Engedahl med de 900 underskrifter til ministeren.
Lars Lausten og Henrik Engedahl med de 900 underskrifter til ministeren.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Indtil det går i opfyldelse, ønsker naboerne blandt andet, at der skal indsættes busser mellem udrejsecentret og Bording Station. Busserne skal tilrettelægges efter togenes afgange. På den måde regner naboerne med, at udrejsecentrets beboere i mindre grad vil færdes i den lille stationsby.

Derudover vil naboerne have mulighed for at opsætte mere overvågning og etablere et vagtværn. 

Et smut forbi tanken

Når integrationsministeren har fået underskrifterne, skal han videre forbi tankstationen OK Plus i Bording. Her har der flere gange været udfordringer med de afviste asylansøgere fra Kærshovedgård - alt lige fra tyveri og trusler til verbale overfald.

- Det har selvfølgelig en økonomisk konsekvens, at de stjæler. Men også en psykisk. Det er ikke sjovt at få trusler, og derfor har nogle valgt at sige op. Vores frihed er også blevet indskrænket. Hvis jeg er væk en weekend, skal vi have nogle til at komme og hjælpe de unge, fortæller Michael Nielsen, der ejer tankstationen og samtidig sidder med i bestyrelsen i Bording Erhvervsforening.

Men selvom udfordringerne er store, så er forventningerne til ministerens besøg beherskede.

- Der ringende en sød dame og spurgte, om han kunne komme, hvor jeg sagde, at hvis ikke han havde noget med til os, så skulle han ikke komme. Jeg gider ikke bruge min tid på det. Han må komme med noget konkret, men det er jeg bange for, han ikke gør, siger Michael Nielsen.