Trafiklarm kan være farligt: Op til 500 dør for tidligt på grund af vejstøj

Tusindvis lever i hjem med så meget trafikstøj, at de risikerer at blive syge af det. Det viser estimeringer fra Miljøstyrelsen.

Støj fra motorveje og andre trafikerede veje er et velkendt fænomen for mange borgere i Østjylland.

Og ikke nok med at det er et irritationsmoment for rigtig mange borgere, kan det faktisk også være potentielt sundhedsskadeligt, hvis man bor tæt på en vej med støjgener.

quoteVi ved, at hvis man bliver udsat for vejstøj, så har man en forøget risiko for at få en blodprop i hjertet.

Mette Sørensen, seniorforsker, Kræftens Bekæmpelse

Sammenhængen mellem trafikstøj over et vist niveau og sundhedsproblemer er nemlig dokumenteret.

Miljøstyrelsen estimerer, at mellem 200-500 mennesker årligt dør for tidligt i Danmark på grund af vejstøj. Og generelt kan trafiklarmen forøge risikoen for flere typer af sygdomme, viser forskningen.

- Vi ved, at hvis man bliver udsat for vejstøj, så har man en forøget risiko for at få en blodprop i hjertet, diabetes, blodprop i hjernen og muligvis også nogle typer af kræft. Sådan sagde Mette Sørensen, der er seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse, til TV2 ØSTJYLLAND sidste år.

Se video: Silkeborg Kommune er klar til at slå en handel af med staten, for at få et støjværn ved den vestlige del af Silkeborg-motorvejen.

Her generer støjen især

Silkeborg er én af de østjyske byer, hvor en stor del af borgerne bliver generet af trafiklarm. Det er især eskaleret efter Silkeborgmotorvejen blev etableret få år tilbage.

Siden da har flere Silkeborgensere kæmpet for at få et støjværn sat op, fordi de føler sig så generet af lyden fra motorvejen.

- Når vi er i haven eller på terrassen, bliver vi generet af den konstante baggrundsstøj. Om morgenen, når vinden er i den forkerte retning, bliver vi vækket tidligt af trafikken, og når vi har gæster på de varme sommeraftener, kan vi ikke sidde udenfor, lyder det fra Rune Birkemose Jakobsen sidste år til TV2 ØSTJYLLAND.

I Randers har udvidelser af E45, larm og ønsker om støjværn også været debatteret intenst igennem årerne.

- Det er rigtig ubehageligt, fordi der er meget støj, siger Bente Olesen fra Randers til TV2 ØSTJYLLAND.

Måske hjælp på vej

Nu er der dog måske hjælp og løsninger på vej.

På grund af borgernes bekymring over støjen var den nyslåede transportminister, Benny Engelbrecht (S), nemlig på besøg i Silkeborg mandag.

- Flere af de lokalt valgte politikere har alle peget på det her som en udfordring, så derfor er jeg selvfølgelig ude at lytte, siger transportministeren til TV2 ØSTJYLLAND.


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Trafik.