Strejke udsætter operationer: Ventelisten kan strække sig langt ind i 2022

Koncerndirektør Ole Thomsen fortæller, at det primært er medicinske undersøgelser eller behandlinger og dagkirurgiske operationer, der vil blive udsat.

Region Midtjylland fyrede koncerndirektør, Ole Thomsen, får knap 6,5 millioner kroner i fratrædelsegodtgørelse.
Region Midtjylland fyrede koncerndirektør, Ole Thomsen, får knap 6,5 millioner kroner i fratrædelsegodtgørelse.
Foto: Palle Herløv, TV 2 Østjylland

Hundredvis af patienter i Region Midtjylland vil få aflyst deres operation som følge af sygeplejerskernes strejke.

Det fortæller koncerndirektør hos Region Midtjylland, Ole Thomsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

- I ugerne op til sommerferien bliver der aflyst hundredvis af operationer og endnu flere ambulante besøg. De kommer til at vente rigtig længe, hvis sygeplejerskerne ikke hurtigt vælger at komme på arbejde igen, eller man på en eller anden måde finder ud af, at de hurtigt vender tilbage til arbejde, siger han.

Det er primært patienter, der har tid til et ambulant besøg, der bliver ramt i regionen. Det vil sige en planlagt operation, behandling eller undersøgelse uden indlæggelse på et hospital.

Stor gene for borgerne

Det gælder blandt andet for operationer på Aarhus Universitetshospitals dagkirurgiske afdeling, der opererer flere hundrede patienter hver uge.

Ole Thomsen vurderer, at hvis det kommer til at stå på i mange uger, så kommer ventelisten til at strække sig langt ind i 2022, fordi der i forvejen er patienter på venteliste efter covid-19. Meget vil blive udsat med stor gene for borgerne, siger han.

- Det er alvorligt, men det rammer heldigvis kun patienter, der fejler noget, der kan udsættes. Der er ikke noget livstruende, der er ikke noget akut, og der er ikke noget kræft, der bliver ramt, siger han.

Kan påvirke samarbejdet på hospitalerne

Koncerndirektøren mener, at uenigheden kan påvirke samarbejdet lokalt på hospitalerne.

- Vi er jo fuldstændig afhængige af sygeplejerskerne på hospitalerne, og det er rigtig, rigtig ærgerligt, at de har stemt nej til mæglingsforslaget, siger han.

Læs også "Vi er mere værd": Sygeplejersker vil have gjort op med gammel reform

- Som arbejdsgiver er det jo rigtig, rigtig ærgerligt og problematisk, at man ikke kan blive enig med en meget stor faggruppe. Når man ikke kan blive enige med dem om deres løn- og arbejdsvilkår, så er det selvfølgelig meget alvorligt, siger han.

Ifølge koncerndirektøren er det vigtigt, at de som ledere kommer på samme side som medarbejderne i udviklingen af sundhedsvæsenet.

- Hvis arbejdsklimaet på lang sigt bliver ramt, så får vi en mindre fleksibilitet, vi får mindre glade medarbejdere, mindre faglig udvikling, og vi får mindre af alt det, som sundhedsvæsenet er afhængig af, siger han.

Over 5.000 sygeplejersker vil gå i strejke fra natten til lørdag.