Stort smitteudbrud på Gudenaadalens Efterskole

Hvad der startede som et enkeltstående smittetilfælde på Gudenaadalens Efterskole er nu blevet til et reelt smitteboom, hvor 36 elever er smittet.

Mandag måtte Gudenaadalens Efterskole i Ulstrup sende alle deres elever hjem efter at en enkelt elev var testet positiv for COVID-19.

Det virkede som en voldsom reaktion at sende alle elever hjem, fordi en er smittet. Men med 36 smittede elever lørdag formiddag mener efterskolens forstander Jesper Emil Sørensen, at det var den rigtige beslutning.

- I bagklogskabens lys kan man synes meget. Men vores vurdering har vist sig at være rigtig god, og jeg er glad for, at vi traf den rigtige beslutning, siger Jesper Emil Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Beslutningen om at sende alle hjem traf de ifølge forstanderen, fordi deres elever bliver blandet meget på kryds og tværs, når de dyrker sport.

Så allerede ved kun én smittet, var omkring halvdelen af skolens elever en del af smitteopsporingen, og derfor besluttede man at sende eleverne hjem til onlineundervisning.

Flere elever i kø til test

Selvom der i skrivende stund er 36 smittede elever på Gudenaadalens Efterskole, så er smitteopsporingen langt fra fuldendt, og derfor kan antallet af smittede stadig stige.

Derfor tør Gudenaadalens Efterskoles forstander Jesper Emil Sørensen heller ikke spå om, hvornår de igen kan åbne dørene for deres knap 200 elever.

- Vi snakkede om, at det måske kunne blive søndag, men der er så meget pres på testsystemet, at man sidder i kø og venter på svar, så vi ved det faktisk ikke. Men vi lukker ikke ned et sekund længere, end det er nødvendigt. Når der er tilpas mange elever, der er testet negative, åbner vi igen dørene, siger Jesper Emil Sørensen.

Flere af eleverne venter på at kunne blive testet. Når de er testet negativ to gange, så er de igen velkommen på efterskolen.

Forstanderen har valgt, at alle elever skal testes negativ to gange og desuden være symptomfri, inden de igen kan vende tilbage til den fysiske undervisning. 

Han fortæller, at både han selv og Styrelsen for Patientsikkerhed har været i tvivl om, hvordan man bedst håndterer det store udbrud på skolen. 

- Der har været stor usikkerhed hos styrelsen. De er i tvivl, når det drejer sig om så mange mennesker. Nogen mente, at det var nok med én test, mens andre mente, at det nok var bedst at tage to test, siger Jesper Emil Sørensen.

Vigtigt at eleverne mærker ordentligt efter

Forstanderen vurderer, at eleverne nok vil vende tilbage til den fysiske undervisning drypvist, eftersom der er stor forskel på, hvor lang tid de skal vente på at blive coronatestet.

Desuden fortæller han, at der påhviler eleverne en stor opgave, inden de igen kan vende tilbage til efterskolen i Ulstrup. De skal nemlig mærke efter i sig selv.

- Vi har nogle gange en fornemmelse af, at elever har tendens til at komme for tidligt tilbage ved en almindelig influenza. Det må ikke ske denne gang.

Han har dog fuld tiltro til, at hans elever tager situationen alvorligt og sørger for at mærke ordentligt efter, inden de igen sætter deres ben på efterskolen.

- Der påhviler eleverne et stort ansvar, når de skal vurdere, om de igen er helt friske ovenpå coronasmitte. Men jeg har fuld tiltro til, at det kan vi sagtens løse i samarbejde med eleverne og forældrene, siger Jesper Emil Sørensen.


Læs flere artikler fra Favrskov eller i kategorien Uddannelse.