Sådan kører den kollektive trafik fra mandag

Der er flere ting at være opmærksom på, hvis du skal benytte den kollektive trafik efter corona-pause.

Midttrafik vil fra mandag tillade 25 passagerer i selskabets busser - og cirka 40 i en ledbus.
Midttrafik vil fra mandag tillade 25 passagerer i selskabets busser - og cirka 40 i en ledbus.
Foto: TV MIDTVEST / arkiv

Fra på mandag vil en lang række mennesker, der hidtil har haft pause fra arbejdet eller arbejdet hjemmefra, atter kaste sig ud i den offentlige trafik.

I den sammenhæng er det værd at vide, at den offentlige trafik ikke helt ligner sig selv, og i denne artikel kan du et overblik over, hvordan DSB-tog, Midttrafik-busser og letbanebanetog kører i den kommende tid.

For DSB gælder det, at selskabet maksimalt udbyder 50 procent af siddepladserne i togene i forbindelse med alle afgange. 

DSB: Husk pladsbillet!

Det vigtigste er, at man som kunde sikrer sig en pladsbillet - de er i øjeblikket gratis - inden man stiger ombord på et tog, lyder det informationschef hos DSB, Tony Bispeskov.

- Det er den måde, vi kan regulere, at togene maksimalt er 50 procent belagt. Der kan være enkelte afgange, hvor der ikke er plads, men kan holde sig opdateret med vores app, siger han.

Generelt er der dog plads i togene, lyder det. I øjeblikket er det blot 25 procent af de mennesker, der normalt benytter DSB-togene, som dagligt stiger af og på togene. 

Vær OBS på sporarbejde

I Østjylland er det dog en god idé at følge med på Rejseplanen.dk.

- Man må godt lige orientere sig på rejseplanen, for der en del sporarbejde, og det vil yderligere blive intensiveret hen over sommeren, lyder det fra Tony Bispeskov.

I regionaltogene må kunder selv vælge, hvor de sidder, så længe de har en pladsbillet.

Hvis man kører med InterCity- eller InterCityLyn-tog får man tildelt en specifik plads. Man må dog gerne vælge en anden plads, hvis det giver mening i forhold til at holde afstand til de øvrige passagerer.

Hvis man har sin cykel med i et DSB-tog, skal der også bestilles en pladsbillet til cyklen. Den koster 30 kroner.

Midttrafik: Slut med refusion af ubrugte billetter

Siden Corona, COVID-19 lukkede landet ned, har man som Midttrafik-kunde kunnet få refunderet ubrugte billetter og kort gebyrfrit - og helt frem til afrejse.

Det slutter den 11. maj, hvor de almindelige refusionsregler træder i kraft igen, melder Midttrafik. 

Midttrafik Kundecenter åbner i begrænset omfang for personlig betjening den 18. maj. Der vil dog blive tilladt færre kunder i kundecentret, hvis åbningstid vil være fra klokken 10-14 fra mandag til lørdag. 

Kontrollører vender tilbage

Midttrafik vil fra mandag tillade 25 passagerer i selskabets busser - og cirka 40 i en ledbus.

- Det er en hjælp både til chauffører og kunder, at vi har sat et tal på. Hvis der er fyldt op i bussen, har chaufføren faktisk pligt til at lukke dørene og køre forbi stoppestederne, indtil der er plads i bussen igen, siger projektleder hos Midttrafik, Britta Charmig.

Det vil fortsat ikke være muligt at betale med kontanter i busserne. Man kan betale via Midttrafiks app, med rejsekort eller ved at købe en billet i Midttrafiks webshop. Billetterne kan printes eller vises på en telefon. 

Fra mandag vil der igen være fuld bemanding af kontrollører i Midttrafiks busser. Der vil blive indsat ekstra bemanding på de buslinjer, hvor der opleves snyd med billetter.