Politikere i kovending til en halv milliard: Naboerne jubler

Venstre og Socialdemokratiet mener ikke længere, at en placering nord for Svostrup er den optimale placering for et nyt rensningsanlæg.

Står det til et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet og Venstre i Silkeborg, skal kommunen træde på bremsen, inden man går videre med planerne om at bygge et nyt, dyrt rensningsanlæg nord for Svostrup.

Intet er endeligt besluttet, men onsdag skal Klima- og Miljøudvalget tage stilling til, hvordan kommunen skal gå videre med planerne og hvilke miljøvurderinger, der skal laves. Og her vil Socialdemokratiet altså foreslå, at man skruer processen en tak eller to tilbage.

- Vi skal virkelig trække vejret ind, inden vi går videre. Med et så stort økonomisk tiltag skal vi revurdere, hvad der er meldt ud, og vi skal undersøge andre muligheder, lyder det fra partiets borgmesterkandidat, Helle Gade (S).

I Venstre har sagen været drøftet ”ekstremt meget” i den seneste tid, og Flemming Heiberg (V), der er næstformand i Klima- og Miljøudvalget, kalder Socialdemokratiets udmelding for ”fornuftig”.

- Jeg tror, det er den vej, det går. Vi har behov for at se, om der er andre muligheder end lige der, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Dyr investering

Kommunens vurderinger peger på, at et nyt rensningsanlæg kan komme til at koste 535 millioner kroner, mens det vil koste omkring 400 millioner at renovere de nuværende.

Den foreslåede placering er ved det røde mærke.
Den foreslåede placering er ved det røde mærke.
Foto: TV2 ØSTJYLLAND

Det var det tidligere byråd, der lavede en principiel beslutning om at undersøge mulighederne for at flytte rensningsanlægget fra sin nuværende placering på Søholt. De første undersøgelser får altså nu Socialdemokratiet til at rejse spørgsmålet, om det overhovedet er nødvendigt at flytte rensningsanlægget – eller om man i stedet skal kigge på andre placeringer.

- Vi mener, vi skal gå et skridt tilbage og finde ud af, hvad den rigtige vej er, siger Helle Gade.

Flemming Heiberg er personligt af den holdning, at rensningsanlægget skal flyttes fra sin nuværende placering på Søholt. Han ser tre muligheder for fremtiden, hvoraf den ene er, at renseanlægget beholder sin placering – den vurderer han dog som værende mest usandsynlig.

De to andre muligheder er på den modsatte side af Silkeborg Langsø, nær motorvejen. En idé, partikollegaen Helga Sandorf Jacobsen også har forslået. Den sidste er en placering ved Truust.

- Jeg tror, det er en god idé at flytte det, når vi alligevel står og skal renovere det nuværende, siger Flemming Heiberg.

Glæde hos naboerne

Nyheden om at politikerne nu vil gå flere skridt tilbage i processen, falder i god jord hos de borgere, de risikerede at blive naboer til det nye rensningsanlæg.

- Det er utrolig positivt. Det viser, at politikerne faktisk lytter, siger Martin Damgaard, der bor tæt ved den forslåede placering og er en del af en arbejdsgruppe, der har forsøgt at klæde politikerne bedre på til at træffe beslutningen.

Martin Damgaard stod til at blive nabo til det nye rensningsanlæg. Sammen med andre berørte borgere har han kæmpet imod kommunens planer.
Martin Damgaard stod til at blive nabo til det nye rensningsanlæg. Sammen med andre berørte borgere har han kæmpet imod kommunens planer.
Foto: TV2 ØSTJYLLAND

I sidste uge valgte arbejdsgruppen at invitere samtlige byrådspolitikere ud i virkeligheden til et borgermøde, så de fra Gudenåen kunne se, hvordan rensningsanlægget ville gøre sig i landskabet. Nu er det dog ikke sikkert, at det bliver nødvendigt.

- Jeg har meget stor respekt for, at man vælger at omgøre en beslutning, der viser sig ikke at være den bedste, siger han.

Martin Damgaard har fra start kæmpet mod planerne, da han er overbevist om, at et stort renseanlæg vil være en øjebæ i naturen langs Gudenåen.

- Placeringen havde været decideret ærgerlig og forkert, siger han. 


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Politik.