Politiet jagter sprit- og narkobilister hele sommeren

I løbet af juni og juli måned laver politiet landsdækkende spirituskontroller. Undersøgelser viser nemlig, at der sker flere spiritusulykker i de to måneder, end der gør resten af året.

Kolde øl og kulørte drinks passer perfekt sammen med sommer og sol.

Man skal bare lige huske, at man ikke skal sætte sig bag rettet, når man har indtaget alkohol.

Og hvis man skulle ’glemme’ det, er politiet talstærkt tilstede i løbet af sommeren, for at minde folk om det, og også holde øje med, at alle overholder reglerne.

- Spirituskørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet, siger Christian Berthelsen, der politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

I en pressemeddelelse som Rigspolitiet har sendt ud, skriver de, at de fra på mandag den 15. juni og to måneder frem har fokus på landsdækkende spirituskontroller i trafikken.

- Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre, siger Christian Berthelsen.

Flere spiritusulykker i sommeren

Spirituskørsel udgør en alvorlig fare for ulykker i trafikken. På trods af, at det er blevet mindre accepteret at køre i påvirket tilstand, er der stadig spirituspåvirkede trafikanter i hver femte dødsulykke.

Der er cirka ti gange højere risiko for at komme alvorligt til skade som bilist, hvis man er spirituspåvirket i let grad, og risikoen stiger eksplosivt med stigende promille. 

- Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at forhindre spirituskørsel, men det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket, siger Christian Berthelsen.

Der sker flere spiritusulykker med personskade i sommermånederne juni og juli end for eksempel i november og december.

I juni og juli fra 2013 til 2018 har 235 personer mistet livet eller er kommet alvorligt til skade i spiritusulykker i trafikken. Inden for samme periode – bare i november og december er 161 omkommet eller kommet slemt til skade. Det viser tal fra Vejdirektoratet.

Alene i juni og juli måned sidste år sigtede politiet 1.272 personer for spirituskørsel.

Tjekker også for narkotika og medicin

Politiets kontroller vil variere fra politikreds til politikreds alt afhængig af de forskellige sommerfester i eksempelvis sommerhuskvarterer, på villavejene, på strandene eller andet som afholdes i politikredsene i juni og juli måned, hvor man må kunne forvente, at der bliver drukket alkohol.

Politiet vil også udføre kontroller på søndage, hvor man stadig kan være påvirket efter indtagelse af spiritus efter festen aftenen forinden. 

Ud over spirituspåvirkning vil der også ske kontrol af, om førerne er påvirkede af narkotika eller medicin.

De landsdækkende sommer-spirituskontroller vil løbe frem til og med søndag den 28. juli 2020.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.