Ny udmelding: Der er ikke sket brist i patientsikkerheden på Silkeborg Sygehus

Politikere i regionsrådet er onsdag blevet enige om, at der ikke er sket brist i patientsikkerheden i sagen om lavdosis ct-scanninger på Silkeborg Sygehus.

Patienternes sikkerhed har ikke været i fare på Silkeborg Sygehus, lyder det i dag fra Regionsrådet i Region Midtjylland.
Patienternes sikkerhed har ikke været i fare på Silkeborg Sygehus, lyder det i dag fra Regionsrådet i Region Midtjylland.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

I dag er der truffet en afgørende beslutning i regionsrådet i Region Midtjylland.

Regionsrådet konkluderer, at der ikke er sket brist i patientsikkerheden på Silkeborg Sygehus i sagen om lavdosis ct-scanninger til patienter med en minimal risiko for lungekræft.

Det fortæller formand, Anders Kühnau (S).

- Vi har ikke nogen grund til mistanke om brist. Det er jeg og regionsrådet enige om, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Og det er store nyheder for blandt andre læge Ulrich Fredberg.

- Det er jeg meget tilfreds med – faktisk ovenud tilfreds med, siger Ulrich Fredberg til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han indgik i april en fratrædelsesaftale med Hospitalsenhed Midt, blandt andet fordi han havde tilbudt en række patienter på Silkeborg Sygehus en forkert scanning - en lavdosis ct-scanning frem for en fulddosis.

Det blev kaldt en brist i patientsikkerheden og betød, at flere end 100 patienter, der længe havde troet, at de var kræftfrie, blev genindkaldt til en ny scanning.

Ni måneders kamp er slut

Det er på baggrund af de nye scanninger, at regionsrådet nu kan konkludere, at der ikke var en brist i patientsikkerheden, da der kun blev fundet lungekræft hos én ud af 132 fejlbehandlede patienter, efter de havde været i den rigtige scanner.

For Ulrich Fredberg personligt ændrer beslutningen dog ikke meget. 

- For mig betyder den ikke meget, men det gør den for sygehusets ry. Og patienter skal ikke være bange for, at de ikke har fået den rigtige behandling. Og det glæder jeg mig lige så meget over, siger Fredberg, der også sidder i regionsrådet for Venstre.

Han har sammen med Jørgen Winther, der også sidder i regiosnrådet for Venstre, kæmpet i ni måneder for at få regionsrådet til at ændre formuleringen om, at patienternes sikkerhed har været i fare. 

Jørgen Winther siger, at han nu har røget en fredspibe med regionsrådsformand Anders Kühnau, og de vil se fremad.

Styrelsen har sidste ord

- Jeg er en super tilfreds og lykkelig mand. Det er ni måneders kamp, der nu er afsluttet, lyder det fra Jørgen Winther til TV2 ØSTJYLLAND,  og han uddyber:

- Det betyder så utroligt meget, fordi jeg var bisidder, da Ulrich blev fyret, og jeg oplevede det som dybt uretfærdigt. 

Ifølge Anders Kühnau har beslutningen i dag ingenting med Fredbergs fyring at gøre, og han vil ikke forholde sig til sagen, da det er en personalesag, som er uddelegeret til direktionen.

Region Midtjylland har nu sendt deres rapport om sagen vedrørende lavdosis ct-scanninger videre til Styrelsen for Patientsikkerhed, der har det sidste ord i forhold til, om der er sket brist i Patientsikkerheden.

Anders Kühnau håber og forventer dog ikke, at deres svar vil være anderledes end regionsrådets.

Derudover har regionsrådet igangsat en række initiativer, der blandt andet skal belyse brugen af lavdosis CT til diagnosticering af lungesygdomme, og regionsrådet afventer resultatet af disse initiativer og følger i øvrigt til enhver tid Sundhedsstyrelsens faglige anbefalinger på området.