Nu kommer der en kæmpe trold til Silkeborg

Flere steder i Østjylland troner kunstneren Thomas Dambos kæmpe trætrolde. Nu får Silkeborg også en.

I Mørke bor trolden Ben Chiller. Nu får også Silkeborg en trold. Foto: Thomas Dambo

I samarbejde med TV2 ØSTJYLLAND

Rundt omkring i det danske land gemmer store trolde sig på hemmelige steder i naturen.

Indtil videre er de blandt andet at finde i Aarhus, Horsens og i Mørke på Djursland. Nu får også Silkeborg en trold.

Det sørger kunstneren bag projektet ”Rejsen til den store troldefolkefest”, Thomas Dambo for, når han med hjælp fra Silkeborgenserne vil bygge endnu en trold i genbrugstræ et hemmeligt sted i Silkeborg og vise, at skrald ikke blot behøver at være skrald:

- Min kunst handler om at ændre vores blik på skrald som noget værdiløst, til at være noget værdifuldt. Jeg vil gerne vise, at affald kan være meget mere end blot et stort problem, siger Thomas Dambo, til TV2 ØSTJYLLAND.

I Mørke kan du finde trolden Sigurd. Foto: Thomas Dambo

Hjælp fra lokalsamfundet

Silkeborggenserne kan donere deres eget brugte træ til projektet – og på den måde give liv til deres affald. Samtidig efterspørger kunstneren også anden hjælp til projektet:

- Vi skal bruge materialer, så hvis folk har noget liggende eller noget, der alligevel skal rives ned, så må man meget gerne skrive. Vi skal bruge også folk, der har lyst til at hjælpe med at skrue, save, være sponsor eller komme forbi med en kage, lyder det fra kunstneren, Thomas Dambo, der opfordrer folk til at kontakte ham over Facebook, hvis de vil være med.

For ham er det vigtigt, at lokalsamfundet bliver inddraget i tilblivelsen af den nye trold:

- Det er dejligt at kunne give den oplevelse til et lokalområde. Jeg føler mig som en stolt far hver gang, siger Thomas Dambo.

Trolden i Silkeborg kommer til at gemme sig et hemmeligt sted i skoven omkring Bunkermuseet og Kunstcentret Silkeborg Bad.

I Horsens hænger troldene Laura og Julian ud. Foto: Thomas Dambo

Trolde-turné i Danmark

Thomas Dambo har netop afsluttet sin trold nummer 63. Hans kunst pryder både naturen i både Europa, USA, Kina og Sydkorea.

Egentligt var planen for sommeren, at han skulle have rejst verden rundt og have lavet kunst.

I alt var der planlagt 25 skulpturer i otte forskellige lande. Blandt andet skulle han have deltaget ved arrangementet ”Burning Man” i det vestlige USA.

Men alt det satte covid-19 en stopper for, og Thomas Dambo måtte rejse hjem fra Puerto Rico, hvor han var halvvejs færdig med et værk.

Da Thomas Dambo kom tilbage til Danmark efter covid-19 brød ud, besluttede han sig for, at få det bedste ud af situationen og planlagde ”Rejsen til den store troldefolkefest”. Foto: Thomas Dambo

Da han kom tilbage til Danmark, besluttede han sig for, at få det bedste ud af situationen og planlagde ”Rejsen til den store troldefolkefest”, hvor planen er at bygge ti nye troldeskulpturer på hemmelige steder rundt i Danmark.

Det gør både mig glad, men også folk glade rundt i Danmark.

Thomas Dambo, kunstner 

- Der var masser af gode grunde til at lave projektet. Det gør både mig glad, men også folk glade rundt i Danmark. Med sådan et projekt som det her, kan vi lave en skattejagt ude i naturen, hvor man ellers ikke ville komme, og folk kan komme og kan nemt holde afstand til hinanden, siger Thomas Dambo.

I Aarhus kan du finde Simon og Anine. Foto: Thomas Dambo

Projektet i Danmark har desuden haft den betydning, at Thomas Dambo ikke er blevet nødsaget til at fyre medarbejdere på grund af corona-situationen. Samtidig udnytter han muligheden for at vise sin amerikanske hustru rundt i Danmark og besøge hans venner rundt omkring i landet.

Du kan finde alle Thomas Dambos trolde på troldekortet her.

Troels the Troll hører hjemme i Horsens. Foto: Thomas Dambo