Krise kan gøre udsat område til hård ghetto: - Jeg er skræmt ved tanken

Flere ledige på grund af coronakrise kan sende udsatte områder på den hårde ghettoliste.

0:45
TV MIDTVEST har tidligere besøgt området i forbindelse med en række påsatte brande.

Coronakrisen har påvirket stort set alt i vores samfund, og ifølge en ny analyse fra Danmarks Almene Boliger (BL) kan krisen også sætte sine spor på den hårde ghettoliste.

Flere boligområder med almennyttige boliger kan, ifølge analysen, havne på den hårde ghettoliste, fordi arbejdsløshed er et af de helt afgørende kriterier for at havne i den sorte bog.

Resedavej i Silkeborg risikerer at komme på den hårde ghettoliste i 2021. Skovgårdsparken i Aarhus kan allerede i år komme på listen. 

- Nu er der nogle mennesker, der står i en rigtig sårbar situation. De er endt ud i ledighed og ikke nok med det, kan det også få en betydning for den bolig, de bor i. Det er en ekstra bekymring, siger cheføkonom hos BL, Solveig Råberg Tingey, til TV2 ØSTJYLAND.

Skræmt ved tanken

Analysen fra BL vækker stor bekymring hos AAB, der ejer en stor del af bygningerne på Resedavej.

- Jeg synes, det er rystende. Jeg er skræmt ved tanken, og jeg synes, det er fantastisk synd for vores beboere og for det her fantastiske område, siger direktør for AAB Silkeborg, Flemming Jensen. 

Hvis et boligområde først er endt på den hårde ghettoliste, skal man nedbringe andelen af almene familieboliger til højst 40 procent inden 2030. Det kan blandt andet ske ved at rive blokke ned. 

Nulstille 2020

På Resedavej i Silkeborg er afdelingsformand for Afdeling 18, Joan Nielsen, stærkt frustrereret. Hun har en idé til, hvordan man kan undgå, at coronakrisen får for store, negative konsekvenser for beboerne i blokkene.

- Man kunne nulstille år 2020. Man kunne give en dispensation og sige: "Vi regner ikke år 2020 med på grund af coronakrisen", fordi verden er af lave i øjeblikket, siger Joan Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge folketingsmedlem og medlem af boligudvalget på Christiansborg, Thomas Jensen (S), bliver analysen fra BL taget meget alvorligt.

- Hvis man kan se, at coronatallene begynder at have en indflydelse, bør vi på Christiansborg tage en saglig dialog med de forligspartier, der er bag aftalen, så vi kan sikre, at et boligområde ikke ryger ud over kanten, fordi der har været en coronakrise, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Thomas Jensen bor selv på Resedavej og er klar til at kæmpe for, at boligblokkene ikke ender på den hårde ghettoliste.

- Det vil være meget ærgerligt, hvis man skal til at rage rigtig gode boliger ned og skabe utryghed for folk, fordi der kommer et bump på vejen, som coronakrisen er beskæftigelsesmæssigt. Det er klart noget, jeg vil arbejde for ikke skal ske, siger han.

Resedavej har været på ghettolisten de seneste to år.