Kommune anbefaler medarbejdere: Sluk for smittestop-appen, når I er på arbejde

Favrskov Kommune anbefaler alle deres medarbejdere at slukke for smittestop-appen i arbejdstiden, da de mener, at appen sender besked til for mange, når en person er smittet.

Smittestop-appen, so alle danskere er blevet opfordret til at bruge, har tidligere været ramt af fejl (arkivbillede).
Smittestop-appen, so alle danskere er blevet opfordret til at bruge, har tidligere været ramt af fejl (arkivbillede).
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

For nyligt blev der holdt konference i Favrskov Kommune, hvor 30 medarbejdere deltog.

Alle bar mundbind, når de ikke sad ned, og der var afstand mellem pladserne.

Ifølge kommunen var kun to personer i nærheden af den smittede. Alligevel fik alle 17 medarbejdere en besked via app’en og skulle efterfølgende testes og isoleres. Ingen af dem blev påvist positive med corona.

Eksemplet er ikke enestående i Favrskov Kommune, og derfor har kommunen besluttet at sende en mail ud til deres medarbejdere, om at de opfordres til at slukke smittestop-app’en i arbejdstiden.

App belaster arbejde og system

Kommunen oplever lige nu, at alt for mange mennesker får besked via app’en, når en person registrerer sig som smittet. Og det belaster både arbejdspladsen og testsystemet.

- Den giver ikke aktuelt et retvisende billede af, hvem der er nærtstående – det vil sige hvem der har været inden for 1 meter af den smittede i 15 minutter. Og det medvirker til at overbelaste testsystemet, siger kommunaldirektør Jan Kallestrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er frivilligt at downloade smittestop-appen, og formålet med appen er at give folk muligheden for at orientere personer, de har været i nærheden af, hvis de bliver smittet med ny coronavirus (COVID-19). 

Vurderer fra gang til gang

I appen kan man ikke se, hvem den smittede er eller hvornår, man har været i kontakt med personen.

Hvad gør I så for at fange de smittede?

- Hvis man har symptomer, bliver man hjemme. Og hvis for eksempel en lærer bliver smittet og har været i bestemte klasser, laver vi en konkret og individuel vurdering, om en klasse skal sendes hjem. Det er hele tiden en individuel vurdering, hvor tæt folk har været på den smittede, siger Jan Kallestrup og tilføjer:

- Det er det de generelle retningslinjer går på, og det er nogle fine retningslinjer, som vi i et tæt samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed er blevet gode til at håndtere.

Jan Kallestrup tilføjer desuden, at smittestop-appen jo heller ikke tager højde for, om folk har fx mundbind på.

Ifølge kommunaldirektøren har de været i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed, der har været interesseret i at høre om kommunens erfaringer.

TV2 ØSTJYLLAND har kontaktet Styrelsen, og de ønsker ikke at udtale sig. De henviser i stedet for til Sundheds- og Ældreministeriet.