Hospitalsledelse hængt ud i nazi-video: - Det er dårlig stil og dårlig smag

Hospitalsledelse i Silkeborg beskyldes for 'management by fear' i en video, hvor de fremstilles som nazister. Fagforening vil have videoen slettet.

Billedet er fra filmen 'Der Untergang,' som er blevet brugt til at udstille ledelsen i Hospitalsenhed Midt og Region Midtjylland.
Billedet er fra filmen 'Der Untergang,' som er blevet brugt til at udstille ledelsen i Hospitalsenhed Midt og Region Midtjylland.
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

”Vi er samlet for at diskutere ledelse eller mangel på ledelse i Hospitalsenhed Midt.”

Sådan lyder indledningen i en video, som er lagt ud på videotjenesten YouTube og i skrivende stund er set næsten 3000 gange.

I videoen, der er et uddrag fra en kendt scene i filmen ’Der Untergang’, men med ændrede undertekster, fremstilles en række chefer og direktører som nazister i en førerbunker under Anden Verdenskrig. 

Temaet i videoen er overlæge og regionsrådsmedlem (valgt for Venstre red.) Ulrich Fredbergs fratræden fra Hospitalsenhed Midt for nylig. Og ledende skikkelser i Region Midtjylland fremhæves - dog under pseudonymer. Heriblandt, ifølge fagforeningen DJØF, koncerndirektør Ole Thomsen, som i videoen kaldes 'Ole Tosse' og bliver portrætteret som Adolf Hitler.

- Jeg synes, den er en fornærmelse. Det er dårlig stil og dårlig smag. Det er upassende, siger Ole Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Videoen har fået DJØF til at reagere. I et brev til regionsrådsformand, Anders Kühnau (S), beskrives videoen som 'stærkt krænkende'. Og DJØF opfordrer derfor regionen til at tage afstand fra videoen og søge den fjernet fra YouTube.

- Der er jo ikke nogen, der vil hænges ud som en usammenhængende Hitler, som er ligeglad med god ledelse og god skik på en arbejdsplads. Det er en lidt kujonatig måde at fremføre nogle fuldstændig vilde påstande om ledelsen, siger Tomas Therkildsen, der er administrerende direktør i Djøf, til TV2 ØSTJYLLAND.

Er det ikke bare satire?

- Det kan godt være, at nogle har tænkt det, men jeg synes ikke, det er sjovt, og det tror jeg heller ikke, at de involverede synes. Det er en snedig måde at rette anklager mod en ledelse, og det synes jeg ikke er i orden, svarer Tomas Therkildsen.

Direktør: - Det er dårlig stil 

Videoen er offentliggjort på YouTube af en bruger, der kalder sig 'Silkeborg Forever'. Det fremgår ikke, hvem der står bag brugeren.

I beskrivelsen til videoen står der, at "videoen ikke handler om nazisme, men om en desperat og dårlig leder".

Koncerndirektør Ole Thomsen, der ufrivilligt er blevet en del af videoen, har dog ikke meget tilovers for klippet.  Han fortæller, at han blandt andet er stødt på videoen på Facebook. 

- Jeg har set den på Ulrik Fredbergs Facebook-side, hvor der var sendt en begejstret kommentar med, siger Ole Thomsen. 

TV2 ØSTJYLLAND har dog kigget på Ulrich Fredbergs Facebook-side, hvor videoen hverken i går, søndag, eller i dag, mandag, er at se.

Koncerndirektør Ole Thomsen ser gerne, at videoen forsvinder fuldstændig. Han er dog ikke overbevist om, hvorvidt det kan lade sig gøre at fjerne videoen fra YouTube. 

- Det er DJØFs forslag, og det er et godt forslag, men jeg ved ikke, om det er teknisk gennemførligt, siger han. 

Ole Thomsen vil ikke kommentere, hvem han tror står bag videoen.

'Claus Kludder og Thomas Skideballe'

I videoen møder man karakteren 'Ole Tosse', som altså, ifølge DJØF, er pseudonym for koncerndirektør Ole Thomsen. I videoen er også omtalt navne som Anders Kryster, Claus Kludder og Thomas Skideballe.

Det bør Region Midtjylland tage skarpt afstand fra, skriver DJØF i brevet til Anders Kühnau.

- Som topembedsmand holder man sig generelt meget tilbage med at gå ind i en offentlig debat, og her er der tale om en personsag, som man ikke kan debattere. Derfor er der brug for, at chefernes ledere – de politiske – støtter op om cheferne, siger DJØFs administrerende direktør, Tomas Therkildsen.

Er I ikke bare med til at skabe endnu mere opmærksomhed om videoen nu? 

- Det er der jo altid en risiko for, når man tager ting op og debatterer dem, men der er også grænser for, hvor længe man skal lade stå til. Hvis man ikke siger fra, accepterer man også stiltiende den form for debat.  

Formand: - Det er ubehageligt

Anders Kühnau (S), der er regionsrådsformand i Region Midtjylland og de udstillede direktørers arbejdsgiver, siger til TV2 ØSTJYLLAND, at han lytter til kritikken fra DJØF, og bakker dem op.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

- Alt er tilladt, men jeg synes, at det er ubehageligt for nogle af vores ansatte - uanset om de er læger, sygeplejersker eller direktører - at de skal udsættes for at blive hængt ud som nazister på internettet, og det vil jeg gerne tage afstand fra, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han mener heller ikke, at videoen er i orden, selvom den måske er tænkt som satire.

- Det er stadigvæk, at man hænger nogle ansatte i Region Midtjylland ud som nazister. Det bryder jeg mig ikke om. Jeg er som deres arbejdsgiver selvfølgelig også ansvarlig for, at de har det godt, når de møder på arbejde og passer deres arbejde, og der er ikke nogen, der synes, det er sjovt at blive hængt ud som nazist, siger Anders Kühnau (S).

Han vil nu drøfte sagen med forretningsudvalget i Region Midtjylland, om hvad de videre skal gøre.

Han opfordrer også folkene bag videoen til at tage den ned igen og i stedet for tage en ordentlig dialog om det, man er uenig om. 

'En svær sag'

Ifølge 1. næstformand i Region Midtjylland, Hanne Roed, Radikale Venstre, er det en svær sag med mange ubekendte faktorer. Hun understreger, at hun afventer en juridisk vurdering af videoen, før hun kan tage endegyldigt stilling til, om hun vil arbejde for, at videoen skal fjernes fra YouTube eller ej.

- Der er mange overvejelser. Er det overhovedet muligt at fjerne videoen? Hvad med ytringsfriheden? Hvem har lagt videoen op? siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Ulrich Fredberg blev i april afskediget fra sin stilling på Regionshospitalet Silkeborg. Ifølge Region Midtjylland på grund af samarbejdsvanskeligheder, og fordi han ikke havde levet op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer om scanning af mulige lungekræftpatienter.

I videoen omtales hospitalsledelsen som ’management by fear’. Og der bliver blandt andet givet ordrer til fyring af Ulrich Fredberg. Der bliver også sagt, at alle kneb gælder, og at coronakrisen er en oplagt mulighed, fordi medierne har nok at tænke på.

Ulrich Fredbergs tidligere kolleger har - efter fyringen - lavet flere arrangementer, hvor de offentligt har støttet og ønsket ham genansat.

En redegørelse om hele Ulrich Fredberg-sagen forventes, ifølge TV2 ØSTJYLLANDS oplysninger, færdig inden sommerferien.