Gymnasium mister otte millioner: - Det virker helt tilfældigt
I et nyt udspil vil regeringen ændre på fordelingen af midler til landets ungdomsuddannelser.
Regeringen vil tage fra de store og give til de små. I et nyt udspil vil den ændre det såkaldte taxametersystem for at løfte ungdomsuddannelser i yderområder og landdistrikter.
Allerhårdest i hele landet vil de nye ændringer ramme Silkeborg Gymnasium.
I alt vil Silkeborg Gymnasium miste otte millioner kroner, når modellen i 2029 er fuldt indfaset. Derfor har gymnasiet sendt et åbent brev til undervisningsministeren.
- Det vil selvfølgelig få betydning for, hvordan vi kan drive gymnasium, når vi har færre midler til hver enkelt elev, siger Tina Riis Mikkelsen, rektor på Silkeborg Gymnasium, om udsigten, til hvad der svarer til 5.000 kroner færre pr. elev.
Silkeborg gymnasium har nemlig 1500 elever, og med regeringens nye taxametermodel skal store gymnasiale institutioner med mere end 700 års-elever have et lavere tilskud. Det vil sige, at midler fra store skoler med mange gymnasieelever, der generelt er økonomisk bæredygtige, fordeles til små erhvervsskoler og små almene gymnasier. Den model er de ikke begejstrede for på Silkeborg Gymnasium.
- Jeg anerkender, at der er små gymnasier, som har brug for et tilskud. Det kunne man løse nemt ved at finde de 10-15 gymnasier, og hvad der er brug for, de skal have. Men det her virker helt tilfældigt, siger Tina Riis Mikkelsen.
Ikke imponeret
Udover taxameter-tilskuddet vil regeringen også give et fast udkantstilskud til erhvervsskoler og gymnasier i yderområderne.
Men heller ikke foreningen Danske Gymnasier er imponeret over ændringerne, for ifølge formanden hjælper ændringer slet ikke dem, det er tiltænkt.
De allermest udsatte i udkanten får allerede et tilskud, og det bevarer man. Men man fjerner til gengæld A-fags-tillæggene. Og det betyder, at nogle af gymnasierne faktisk ender med at miste penge, siger Maja Bødtcher-Hansen, formand for Danske Gymnasier og fortsætter:
- Det er godt at give til de mindre gymnasier, der kæmper. Men jeg anerkender ikke, at de store, bæredygtige gymnasier kan hive fem-seks milloner ud af deres budgetter, uden at det vil gå alvorligt ud over deres undervisningskvalitet. Og det er jo 60.000 elever, der bliver ramt af det her.
En omfordeling
I alt vil regeringen med minister Mattias Tesfaye (S) i spidsen omfordele 149 millioner fra de store til de mindre.
- Silkeborg Gymnasium er et meget, meget velfungerende gymnasium, som optager over 500 elever om året. Vi ønsker at skære lidt ned der, og give flere elever til for eksempel Favrskov Gymnasium, som også ligger i området.
Regeringens ændringer til taxametersystemet er en del af finansloven - og skal først vedtages af Folketinget inden årets udgang.