Flere får helbredsangst under corona – nu kan man blive behandlet over nettet

Antallet af personer, der lider af en overdrevet frygt for at blive syg, er steget i forbindelse med COVID-19. Derfor tilbyder Region Midtjylland nu, at patienter i hele landet kan blive behandlet online.

Helbredsangst er en psykisk lidelse, hvor man bekymrer sig i overdrevet grad om at fejle en alvorlig sygdom. Man vil typisk have tanker der kredser om kræft, sclerose, HIV eller i den her periode måske COVID-19.
Helbredsangst er en psykisk lidelse, hvor man bekymrer sig i overdrevet grad om at fejle en alvorlig sygdom. Man vil typisk have tanker der kredser om kræft, sclerose, HIV eller i den her periode måske COVID-19.
Foto: TV 2 Østjylland / Grafik

Har jeg mon kræft, sclerose eller COVID-19?

Det er blot nogle af de tanker og bekymringer, der i overdrevet grad kan trænge sig på, hvis man lider af den psykiske lidelse, helbredsangst.

Under normale tilstande er 1-2 procent af befolkningen ramt af lidelsen i en grad, der kræver behandling, men i forbindelse med udbruddet af coronavirussen er der flere mennesker, som oplever symptomer på helbredsangst.

Sådan lyder det fra Region Midtjylland.

- Vi ser nogle patienter, der kommer ind, der er bekymret nu her, siger Ditte Hoffmann, der er psykolog på Aarhus Universitetshospital, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ditte Hoffmann er psykolog på Aarhus Universitetshospital, hvor hun behandler personer, der lider af helbredsangst.
Ditte Hoffmann er psykolog på Aarhus Universitetshospital, hvor hun behandler personer, der lider af helbredsangst.

Ditte Hoffmann er en af dem, der behandler folk med helbredsangst – både fysisk og online.

På Aarhus Universitetshospital har de flere års erfaring med at behandle helbredsangst via et online forløb, og i forbindelse med covid-19 har de nu besluttet at brede behandlingen ud på landsplan

- Vi åbner op for det her behandlingstilbud nationalt, så hvis man oplever øget bekymringer på grund af COVID-19, kan man modtage behandling, uanset hvor i landet, man er, siger Ditte Hoffmann til TV2 ØSTJYLLAND.

12-ugers selvhjælpsprogram

Behandlingen består af et 12-ugers selvhjælpsprogram med moduler bestående af tekst, videoer og øvelser, hvor man samtidigt løbende har kontakt med en psykolog via videokonsultationer på sin computer eller tablet.

- Det er en behandling på lige vilkår, som hvis man kom ind til et ambulant forløb. Selvfølgelig kan vi ikke gøre helt det samme, og vi kan ikke støtte og trøste på samme måde, hvis der eksempelvis kommer stærke følelser op, men det at have kontakt med et menneske gennem en længere periode, som følger en i en udviklingsproces gør, at man faktisk knytter et bånd, siger Ditte Hoffmann til TV2 ØSTJYLLAND.

Selvom patienterne ikke sidder ansigt til ansigt med psykologen, så er der en række andre fordele, mener Ditte Hoffmann.

- Vi ved, der er patienter, der har så meget angst, at det faktisk ikke er muligt for dem at komme ind til en samtale på et hospital. Der er også mennesker, der synes, at det er stigmatiserende at sidde i samme rum som en psykolog, siger Ditte Hoffmann til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvis man har symptomer på behandlingskrævende helbredsangst, kan praktiserende læger og andre læger i hele landet henvise til behandlingen. Når man er henvist, vil der blive foretaget et video-interview med en psykolog, som er specialiseret i at behandle helbredsangst.

Ved dette interview vil det blive vurderet, om man lider af helbredsangst, og om man kan indgå i behandlingen.

Positive forskningsresultater

I perioden marts 2016 til april 2017 er behandlingen blevet afprøvet som en del af et nationalt videnskabeligt projekt.

I alt deltog 101 patienter med behandlingskrævende helbredsangst i et lodtrækningsforsøg, og effekterne af behandlingen er blevet samlet og offentliggjort i et ph.d.-projekt.

- Efter 6 måneder havde deltagerne, sammenlignet med kontrolgruppen, samlet set færre symptomer på helbredsangst. Behandlingen reducerede signifikant både fysiske og depressive symptomer og patienterne oplevede øget livskvalitet, siger Per Fink, der er ledende overlæge på Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital.

På grund af de positive resultater er behandlingsprogrammet efterfølgende blevet etableret som et fast tilbud i Region Midtjylland.