Bliv klogere på ny muterende virus: Kan Danmark blive det nye Wuhan?

En ny variant af coronavirus er fundet i mink, men hvad er det for en type virus? Det gør to østjyske professorer os klogere på.

Kan en muterende virus, som er fundet i mink, starte en ny pandemi? Er det en overdreven reaktion at lukke minproduktionen, og har mutationen overhovedet nogen indvirkning på en kommende vaccine mod COVID-19? 

Spørgsmålene er mange efter gårsdagens udmelding fra statsministeriet om, at alle mink i Danmark skal aflives. Denne beslutning er taget, da der er sket en mutation af corona-virus i danske mink, og myndighederne frygter, at denne mutation kan skade effekten af en fremtidig vaccine.

Det er især nordjyske minkfarme, der har været ramt af corona, og for at få bugt med smitten med den muterede coronavirus, vil regeringen indføre restriktioner i syv nordjyske kommuner. Det er blandt andet på tale, at restauranter, cafeer og barer tvangslukkes, at offentlig transport lukker ned, og at idrætslivet lukkes ned i de syv kommuner. Derudover skal borgerne i kommunerne holde sig lokalt.

Men hvilke konsekvenser kan den muterende virus ellers have, og hvor alvorligt er det? TV2 ØSTJYLLAND har stillet Søren Riis Paludan, der er professor i virologi på Aarhus Universitet og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, en række spørgsmål, som kan gøre os klogere på den nye muterende virus.

Er den muterende virus farligere at blive smittet med?

Kan mutationen være et problem i forhold til kommende vacciner?

Hvordan opstod mutationen?

Er det en overdreven reaktion at lukke minkproduktionen?

Hvorfor er det lige mink, vi ser mutationerne i?

Kan den muterende virus sætte gang i en ny pandemi?

Hvordan påvirker mutationen udviklingen af vacciner?

Kan mutationen være mere spredt i landet, end vi ved nu?

Er det sikkert at omgås folk, der arbejder med mink?

Skal jeg begrænse fritidsaktiviteterne, hvis jeg bor nær en minkfarm?


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.