Overlæge kommer med coronastatus: Covid-19 har ikke peaket

Fire ugers nedlukning er nu ved at være gået, og der er ikke noget, der tyder på, at virussen har peaket. Det kommer først senere, siger overlæge Henrik Nielsen.

Da de første pressemøder om coronavirussen begyndte at tone frem på danskernes TV-skærme, tablets og telefoner, var beskeden, at virussen ville toppe i påsken eller ugen efter.

Sådan forholder det sig ikke længere.

Det fortæller Henrik Nielsen, der er ledende overlæge ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Det er ét af de hospitaler, hvor personer med covid-19 fra Morsø og Thisted kommuner bliver indlagt. 

- Der er meget lav aktivitet på sygehuset lige nu, og det skyldes, at vi i fire uger har ændret adfærd i Danmark. Så da man snakkede om, at det ville peake i påske eller ugen efter, var det, hvis man ingenting gjorde. Men vi gør noget, og derfor er der ikke et peak lige nu, der er snarere en dal.

Udviklingen i antallet af indlagte i Region Nordjylland. 
Udviklingen i antallet af indlagte i Region Nordjylland. 
Foto: TV2 Nord

Henrik Nielsen har ikke et bud på, hvornår virussen vil toppe, fordi det afhænger af, hvordan vi som samfund påvirker sygdommens smittespredning.

Forventer 50 indlagte i Nordjylland

Han er dog sikker på, at der om en måned vil være flere indlagte patienter med Covid-19, som en effekt af den forsigtige åbning af samfundet, der sker den kommende uge.

- Der vil komme flere sygdomstilfælde igen. Man har jo også brug for et normalt samfund, som er forsvarligt. Derfor skal åbningen ske i små trin, for at vi kan følge med i, hvordan de enkelte tiltag påvirker sygdommen. Det er lidt som at lave mad, man hælder lidt salt i ad gangen og smager til. Sådan gør vi også med åbningen, forklarer han.

Selvom overlægen ikke ved, hvornår sygdommen peaker, har han et bud på, hvor mange indlagte patienter, det vil betyde i Nordjylland.

- Den seneste uge har vi haft mellem 25 og 30 indlagte. Det tal vil blive højere, og jeg tror vi skal indstille os på, at det bliver op til 50, når det er kraftigst.

I Region Midtjylland har man haft et højere antal indlagte, end man har set i Region Nordjylland. Men også i Region Midtjylland har man set, at antallet af indlagte er faldet. 

Forsøgsperson blev hurtigt rask

Udover udviklingen i antallet af indlagte kan Henrik Nielsen også fortælle, at Aalborg Universitetshospital den 27. marts modtog en enkelt patient med covid-19, der skulle teste en ny medicin mod sygdommen. 

Patienten er en del af et større europæisk forskningsprojekt, som endnu ikke er afsluttet.

Netop fordi, der er tale om et forsøg, er der også blevet uddelt saltvand, så man senere kan måle, hvor stor en effekt medicinen har - sammenlignet med patienter, der er en del af kontrolgruppen.

Hverken Henrik Nielsen eller patienten selv ved, om der er blevet givet aktiv medicin eller bare saltvand. Men det er gået godt i Aalborg.

- Patienten blev udskrevet ugen efter, så lige for den patient gik det godt. Vi har fået mere medicin til Aalborg Universitetshospital, så flere patienter kan være en del af forsøget, siger Henrik Nielsen.

I alt har Danmark 70 patienter med i forsøget, og forsøgets svar forventer Henrik Nielsen at få i løbet af maj.