Ny måling: Mette-effekten udebliver i Nordjylland

Trods Søren Gades exit og Mette Frederiksens entré på de nordjyske stemmesedler viser en ny meningsmåling tilbagegang til S og fremgang til V.

En spritny meningsmåling lavet af Megafon for TV 2 og TV 2-regionerne viser, at Socialdemokratiet - trods statsministerkandidat Mette Frederiksens entré på de nordjyske stemmesedler - går tilbage i Nordjyllands Storkreds.

Ved valget i 2015 fik S i Nordjyllands Storkreds 30,0 procent af stemmerne, men i meningsmålingen, der er gennemført blandt 1000 repræsentativt udvalgte nordjyder, står partiet kun til at få 29,5 procent af stemmerne.

Partiet vil, hvis meningsmålingen står til troende, stadig blive det største parti af de 13, der vil figurere på stemmesedlerne, men partiets håb om, at formandens navn på de nordjyske stemmesedler ville trække stemmer til, ser altså ikke ud til at blive indfriet.

Meningsmåling lavet af Megafon for TV 2 og TV 2-regionerne.
Meningsmåling lavet af Megafon for TV 2 og TV 2-regionerne.
Foto: Grafik / TV MIDTVEST

V-fremgang trods Gade-exit - stor tilbagegang for DF

På samme vis har det været spået, at Venstres valgresultat i Nordjylland kunne blive påvirket i negativ retning af, at stemmeslugeren Søren Gade har sagt farvel til Folketinget for i stedet at sigte mod en karriere i Europa-Parlamentet. Men meningsmålingen viser faktisk det modsatte.

Venstre står til at gå frem med 1,2 procentpoint fra 23,2 procent af stemmerne ved valget i 2015 til 24,4 i den nye måling.

Den helt store taber, når valgdagen kommer, ser ud til at blive Dansk Folkeparti. Ved valget i 2015 gav 21,9 procent af vælgerne i Nordjylland deres stemme til Dansk Folkeparti, men ifølge målingen fra Megafon, vil nordjyderne kun bidrage til DF's valgfest med 14,1 procent af deres stemmer. Det er en tilbagegang på 7,8 procentpoint og selvom det er massivt, er det markant mindre end den tilbagegang partiet kan skimte, når man ser på landstallene.

Fremgang til SF og R

Udover V står også SF og Radikale til at høste flere stemmer ved valget, der skal afholdes 5. juni, end det var tilfældet i 2015.

SF står faktisk til mere end en fordobling og vil - hvis resultatet af Megafon-målingen holder stik - få 6,9 procent af de nordjyske stemmer. I 2015 fik de beskedne 3,3 procent. 

Fremgangen hos Radikale er mindre voldsom, men partiet kan ikke desto mindre se frem til en fremgang på i omegnen af 2 procentpoint. Målingen foretaget af Megafon giver Radikale 5,0 procent af stemmerne - i 2015 fik de 3,1 procent af stemmerne.

Sådan vil kredsmandaterne fordele sig

Det 179 mand store folketing, der skal vælges 5. juni, består blandt andet af 15 nordjyske kredsmandater og omregnet til mandater, viser en beregning som TV2 Nord har foretaget på baggrund af Megafon-målingen at flere mandater flytter sig:

 
 
Foto: Grafik / TV 2 Nord

Valgekspert: Frederiksen skal nok høste stemmer

TV2 Nords valgekspert Ditte Shamshiri-Petersen finder den manglende "Mette-effekt" interessant, men husker samtidig tilbage på at S-resultatet i 2015 - trods nederlaget til Lars Løkke og Co. var rigtig godt.

- Mange havde måske forventet fremgang for S som helhed med Mette Frederiksens kandidatur i Nordjylland. Ifølge målingen ser den effekt ud til at udeblive, men her skal man tænke på, at S ved valget i 2015 snuppede 30 % af alle stemmer, og at partiet dermed måske er tæt på at ramme et loft, hvor det er svært at hive ret mange flere S-stemmer ud af Nordjylland, lyder det fra Ditte Shamshiri-Petersen.

- Det er interessant, for ingen er i tvivl om, at Mette Frederiksen nok vil trække et stort personligt stemmetal. Men det er åbenbart ikke stemmer, hun henter fra andre partier. Dermed bliver det stemmer, som hun kommer til at tage fra andre S-kandidater, og det bliver meget spændende at se, hvem hun kommer til at tage stemmerne fra, forklarer hun videre.

Venstre mindre følsomme for udskiftninger

At Søren Gades exit fra landspolitik ikke giver dynninger, der påvirker Venstre negativt, forklarer Ditte Shamshiri-Petersen med partiets position i Nordjylland:

- Venstre står stærkt i Nordjylland og altid har gjort det. Det gør partiet mindre følsomt over for udskiftninger af kandidater – eksempelvis i modsætning til mindre nye partier, som er båret af en enkelt karismatisk person, og hvor partiet kollapser, hvis den person forsvinder.


Læs flere artikler fra Region Nordjylland eller i kategorien Politik.