Måtte tilkalde politiet: Beboer slog og spyttede på Trine, da hun var på arbejde

En voldsom oplevelse med en fejlvisiteret beboer har fået store konsekvenser for pædagogen Trine Skaarup Pedersen.

Trine Skaarup Pedersen blev syg af at gå på arbejde. Hun udviklede angst og stress.
Trine Skaarup Pedersen blev syg af at gå på arbejde. Hun udviklede angst og stress.
Foto: Hans Christian Lauritsen

En aften i foråret 2018 er Trine Skaarup Pedersen på arbejde som pædagog på bofællesskabet Under Bøgen i Aalestrup. Sammen med en vikar passer hun en ung, mandlig beboer, som er blevet flyttet fra bofællesskabet til et sommerhus ved Hvalpsund. 

Manden er udadreagerende, og han er blevet flyttet, fordi personalet på Under Bøgen ikke kan styre ham. I sommerhuset tager hans aggresive adfærd til, og denne aften i 2018 er hans humør særligt slemt.

- Den her dag har han sådan hele dagen været lidt sur, lidt irriteret, og så hen over aftenen går han udenfor. Han står ude i regnvejret og ser sur og gal ud, siger Trine Skaarup Pedersen. 

Tilkalder politiet

Vikaren er et øjeblik alene med beboeren, mens Trine Skaarup Pedersen er på toilettet. Da hun vender tilbage venter et voldsomt syn: 

- Jeg gik på toilettet, og jeg har måske været væk i tre minutter, og da jeg så kommer ud fra toilettet, står han og slår på hende med knytnæver og spytter hende i ansigtet, fortæller Trine Skaarup Pedersen.

Vikaren og Trine Skaarup Pedersen kan ikke selv klare sagen. De ringer først til ledelsen på Under Bøgen og derefter til politiet. Det får den unge mands vrede til at stige.

- Da han finder ud af, at jeg snakker med politiet, så spytter han efter mig. Han kaster også ting efter mig, og det ender med, at jeg får spurgt politiet, om der kommer nogen ud til mig, for han er totalt uden for pædagogisk rækkevidde, forklarer Trine Skaarup Pedersen. 

Den voldsomme episode slutter her for hende og vikaren.

- Ledelsen ringer efter et vagtværn, der så kommer først på natten, og så kan jeg køre hjem. Dagen efter er der ikke noget. Der er ikke noget psykologhjælp eller samtale eller noget andet, siger hun.

Fejlvisitering

TV2 Nord har de seneste dage fortalt om kritisable forhold på bosteder i Vesthimmerlands Kommune. I 2018 havde kommunen mindst fem borgere boende, der ikke var godkendelser til. Det var blandt andet borgere, som var udadreagerende, og som derfor udgjorde en trussel for personale og beboere.

En af dem er den unge mand, der flyttede ind på Under Bøgen. Bofællesskabet er for udviklingshæmmede voksne i alderen 40 - 85 år med almindelige plejebehov, men manden er i begyndelsen af 20'erne og har udadreagerende adfærd, da han flytter ind.

- Han kom til os, og jeg tror ikke, han havde været godkendt til at være der, for han var udadreagerende, men fordi vores leder synes, det gik så godt med den anden beboer, vi havde fået, så skulle vi også have ham her, for det kunne vi bare klare, husker Trine Skaarup Pedersen. 

Efter episoden i sommerhuset i Hvalpsund, hvor politiet bliver indblandet, vælger Under Bøgen at flytte beboeren til et nyt sommerhus i Ertebølle, hvor han bliver passet af et vagtværn i stedet for pædagoger:

- Det er fordi han er så udadreagerende, som han er. Det er ikke længere en pædagogisk opgave, siger Trine Skaarup Pedersen, der også fortæller, at det er ledelsen, der har vurderet dette.

Angst og stress

I dag arbejder Trine Skaarup Pedersen ikke længere på bofællesskabet Under Bøgen. Hun blev fyret, efter hun blev sygemeldt fra arbejdet. Sygemeldingen er kulminationen på en længere periode, hvor Trine Skaarup Pedersen har været under stor psykisk belastning.

Hun er sygemeldt med stress og angst, og er stadig ikke rask. I dag håber hun, at hun kan sætte en stopper for, at det sker for andre ved at fortælle sin historie: 

- Jeg vil gerne have, at der er nogen, der tager ansvar for det, der er sket og siger, at det ikke er min skyld, det der er sket. Jeg ved, at der er et andet menneske, der har gjort, at jeg er blevet syg, fordi der ikke er blevet taget ansvar for de ting, der er sket, siger hun.