I dag er det kyndelmisse - ved du, hvad det er?

Den 2. februar er det kyndelmisse, som betyder lysgudstjeneste og er en gammel festdag i kirken. Dagen markerer også efter folkelig skik, at vi nu er nået halvvejs gennem vinteren.

Selvom der ikke står noget i Bibelen om kyndelmisse, markerer dagen, at Jesus som spæd blev vist frem for Gud i templet.

Kyndelmisse

Kyndelmisse ligger 40 dage efter jul. Det skriver Fjordavisen.nu.

Ifølge Moseloven var kvinder nemlig urene indtil 40 dage efter, de havde født. Først derefter kunne de komme i templet med deres barn, og det fortæller Lukasevangeliet, at Maria gjorde.

Lysfest

I middelalderen var kyndelmisse en festdag, hvor man indviede de lys, som året igennem skulle bruges i kirken. Siden 1700-tallet har dagen ikke været en officiel højtidsdag i Danmark, men i de senere år er mange kirker igen begyndt at fejre kyndelmisse. Traditionen er måske på vej tilbage som en lysgudstjeneste, der handler om Jesus som det lys, der sejrer over mørket.

Kyndelmisse slår sin knude

Efter gammel folkelig skik fejrer vi også til kyndelmisse, at vi nu er nået halvvejs gennem vinteren.

Når vi synger, at Kyndelmisse slår sin knude eller om Kjørmes Knud, så drejer det sig om den knude af frost, som vi kan opleve midt i vinterens mørke.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.