Hollandske fiskere er tilbage på fastland: - Sammen ud, sammen hjem

Besætningsmedlemmer fortæller i dag, at de fik tilbud om at forlade skibet, mens de var strandet. Et tilbud alle takkede nej til.

Efter den uheldige hollandske bomtrawler natten mellem mandag og tirsdag er blevet bugseret af et par slæbebåde, ligger fiskefartøjet til kaj i Thyborøn.

Her blev det bugseret til efter at have ligget strandet på en sandbanke ud for stranden i Nørre Lyngby i en uge.

- En uge på stranden på skibet – det er meget lang tid. Vi er glade for at være i land nu, siger Arjen De Bruin, der en af fiskerne på den hollandske bomtrawler Samsun Corda UK 172.

Bomtrawleren gik på grund mandag i sidste uge ved stranden ud for Nørre Lyngby, hvor slæbebåde og en sandsuger har kæmpet med at få den bragt flot.

- Sammen ud, sammen hjem

Det lykkedes først mandag aften. Under det ugelange ufrivillige ophold ud for den nordjyske kyst, er de fire fiskere ombord flere gange af deres skipper blevet tilbudt at forlade skibet, men det har ingen af dem ønsket.

- Som vi siger i Holland: Sammen ud, sammen hjem, siger Evert Bos, der er fisker på den hollandske bomtrawler.

Bomtrawleren er blevet bugseret til Thyborøn, fordi den - som søfartsloven foreskriver - skal besigtiges efter den er grundstødt. Nu er spørgsmålet så hvor stor skade både skrue, ror og motor har taget.

- Det spørgsmål vil jeg ikke svare på, for det er ikke op til mig. Det er op til skipper, ejeren og forsikringsselskabet, siger Arjen De Bruin.

Den hollandske bomtrawler ligger nu til kaj i Thyborøn.
Den hollandske bomtrawler ligger nu til kaj i Thyborøn.
Foto: TV2 Nord

Strandet bedstefar

Bomtrawleren kom i problemer, da motoren brød sammen, hvorefter skibet begyndte at drive mod land.

- Der var et andet hollandsk fiskefartøj, som forsøgte at hjælpe os, men rebet sprang, siger Evert Bos.

Sammen ud - sammen hjem. Det har været så vigtigt for fisker Evert Bos, at han ikke tog hjem til Holland, selvom han blev bedstefar til en lille dreng, mens skibet lå strandet i Jammerbugten.

- Jeg har set et billede af ham, men ikke holdt ham i mine arme, siger Evert Bos.

Efter dykkere sidst på eftermiddagen tirsdag har kigget nærmere på skaderne, håber besætningen på bomtrawleren, at de allerede tirsdag aften kan blive bugseret videre hjem til Holland, hvor skibet skal på værft.