Hanstholm vil være fremtidens superfiskerihavn

Hanstholm Havn har netop taget første spadestik til en havneudvidelse . Nu skal den være Europas førende på konsumfiskeri.

Ingen havneudvidelse uden tilsvarende udbygning af ambitionerne - og på Hanstholm Havn sigter man meget højt med planerne for en snart større og bedre havn.

Havnen har nemlig sat det næste, store projekt i udvidelsen i gang i samarbejde med Hanstholm Fiskeauktion og Hanstholm Fisfkeriforening. Det betyder, at havnen snart vil få "state-of-the-art"-faciliteter til fiskeauktion, forarbejdning og håndtering af spisefisk. Der bliver tale om et byggeri, der vil være med til at føre havnen i den næste, afgørende fase, lover direktør i Hanstholm Havn, Niels Clemensen:

- Første spadestik er taget til den nye Hanstholm Havn, og det er startskuddet til, at vi nu for alvor går i kast med nogle af de andre, store projekter, som vi arbejder med. Vi har en ambition om at etablere nye faciliteter, der spiller sammen med de øvrige forbedringer og optimeringer i forbindelse med udvidelsen af havnen og giver os grundlaget for at tilbyde vores kunder de bedste betingelser for at drive forretning, siger Niels Clemensen. 

I dag gik udvidelsen af Hanstholm Havn officielt i gang.

Topfaciliteter til konsumfisk

Konkret er der i første omgang tale om udvikling af området, hvor fiskeauktionen ligger i dag, og målet er at skabe topfaciliteter til håndtering af konsumfisk i en ubrudt kølekæde fra hav til forbruger:

- Fisk fra Hanstholm skal være kendetegnet ved den bedste kvalitet, og det varemærke eller brand arbejder vi på at opbygge. Her er de nye faciliteter en del af værdikæden, som skal være med til netop at sikre den konsekvent høje kvalitet og samtidig, at vi lever op til moderne bæredygtighedsprincipper. Det skal blandt andet ske gennem udnyttelse af fraskær og andre affaldsprodukter fra fiskeindustrien, forklarer Niels Clemensen.

Det er endnu ikke besluttet hvilken form, de nye faciliteter skal have, men det skal en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for parterne i projektet og andre nøgleaktører nu i gang med at undersøge. I processen vil der også blive indledt samarbejde med eksterne eksperter i fødevarehåndtering og byggeri. 

En udvidelse til 500 millioner kroner begejstrer virksomhederne, der ligger på Hanstholm havn i dag.

Flere internationale fiskere til havnen

Inden udgangen af 2. kvartal 2018 bliver resultaterne af undersøgelserne præsenteret, men det ligger fast, at der vil blive tale om innovative og fremtidssikrede faciliteter, som er designet til at kunne danne helt optimale rammer for håndtering af meget store mængder fisk. 

Noget, der på sigt vil kunne trække flere internationale fiskere til havnen, mener Jan Hansen, formand for Hanstholm Fiskeriforening.

- Hanstholm Havn har allerede i dag en markant position på konsumfiskeriområdet, men er også i konkurrence med andre danske og internationale havne om at tiltrække landinger. Derfor er det vigtigt at tænke fremad og imødegå de krav og ønsker, som kunderne vil have til Hanstholm Havn nu og i fremtiden. Vores interesser er naturligvis blandt andet - ligesom Hanstholm Havn - lokal beskæftigelse og dansk eksport, og det er vi med til at sikre ved at levere fremtidens løsninger til håndtering af fisk, siger Jan Hansen. 


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Erhverv.