Ballade om byggegrund fældede eks-borgmester: - Jeg blev skubbet ud

Den tidligere borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen, kalder måden, han blev skubbet ud på, for grim og fjendtlig. Han beskylder direkte en byrådskollega og tidligere partifælle for at have lækket interne papirer til pressen.

Den 4. januar forrige år bliver økonomiudvalget i Vesthimmerlands Kommune for første gang orienteret om et notat om Knud Kristensens habilitet som borgmester og entreprenør. Få dage efter, den 11. januar, søger medievirksomheden, Nordjyske, aktindsigt i netop de papirer.

Her begynder ifølge Knud Kristensen kampen for at vippe ham af pinden. 

- Der er et eller flere medlemmer af økonomiudvalgets medlemmer der har henvendt sig til Nordjyske Stiftstidende og så har malet den her historie op, siger Knud Kristensen.

Habil eller inhabil?

Habilitetsnotatet, der er udarbejdet af et advokatfirma i København, Nielsen Nørager, konkluderer, at borgmesteren ikke vil være inhabil i forhold til licitationer. Men skaden var allerede sket.

quoteDa var de jo godt og grundigt i gang med at få mig skubbet ud over kanten

Knud Kristensen

- Da var de jo godt og grundigt i gang med at få mig skubbet ud over kanten, siger den tidligere borgmester.

Tilliden havde længe været væk, for borgmesterens modstandere mente, at han var inhabil i en sag om et nedlagt hotel, der skulle omdannes til ungdomsboliger, fordi han ejede grunden. Statsforvaltningen erklærede sig enig.

Slaget var tabt

Knud Kristensen selv siger, at grunden var solgt, men endnu ikke på papiret. Hans egen partifælle, Hans Jørgen Kastberg, ærgrer sig over, at netop den sag åbnede sluserne for beskyldninger på stribe.

- De har kørt hetz mod Knud Kristensen i det gamle økonomiudvalg og offentligt fremført en masse påstande, der ikke har været hold i. Folk tror jo, det er en sandhed, hvis det bare bliver sagt ofte nok, siger Hans-Jørgen Kastberg. 

Knud Kristensen selv var på det tidspunkt klar over, at slaget var tabt.

- Jeg er da helt sikker på, at jeg også kan sætte navn på, hvem der egentlig gjorde det her. For jeg ved, at Kirsten Moesgaard har haft en stor aktie i det her med at sende forskellige ting til avisen. Så sidder man ikke i byrådet for at ville fremme det positive i kommunen. Så sidder man der for at være fjendtlig, siger Knud Kristensen.

Kirsten Moesgaard, tidligere Konservativ og nu medlem af VestHimmerlandsListen i det nye byråd, afviser, at hun skulle have opfordret journalister til at søge aktindsigt om Knud Kristensen.

- Det har jeg ikke bedt avisen om - ikke jeg mindes da. Jeg har andet at tage mig til end at sidde og ringe til medierne, siger Kirsten Moesgaard.   

Ny borgmester afviser anklager

Vesthimmerlands nye borgmester, Per Bach Laursen (Venstre), der også sad i økonomiudvalget forrige år, afviser ethvert kendskab til, at nogen skulle have opfordret pressen til at søge aktindsigt

- Det er yderst betænkeligt. Det er et ret betydningsfuldt møde, vi sidder i. Det her har jeg det lidt dårligt med at høre, hvis det skulle være tilfældet, siger Per Bach Laursen. 

Den gamle borgmester har det også dårligt ved tanken om, at en eller anden kollega i økonomiudvalget skulle have forrådt ham.

- Det er grimt og uheldigt, hvis man optræder på den måde i forhold til sin kommune, siger Knud Kristensen.

Herunder kan du læse det omtalte habilitetsnotat om Knud Kristensen, som blev delt rundt til økonomiudvalgets medlemmer den 4. januar i 2017. Nordjyske Stiftstidende søgte nogle dage senere, den 11. januar, aktindsigt i det interne papir.