Fugle-sensation: Pelikan spottet i Vejlerne

Netop nu pendler en pelikan tilsyneladende mellem jyske vådområder. Lørdag blev den opdaget i Filsø i Vestjylland. Dagen efter i Vejlerne i Thisted.

I weekenden landede en ornitologisk sensation i Filsø. En pelikan. Det er antageligt første gang nogensinde, at sådan en fugl lander i Danmark, fortæller Bent Jakobsen, mangeårig leder af Blåvand Fuglestation. 

Fuglen blev set ved Filsø lørdag ved 14-tiden, og i dagens allersidste lys var ornitologer fra både hovedstadsområdet og Hirthals nået frem til Filsøs bredder for at se sjældenheden med deres egne øjne.

 
 
Foto: Karin Gustausen

Set i Tyskland

- Den er kommet syd fra. Den blev set i Tyskland den 21. og 22. juni og hos os den 22. om eftermiddagen frem til søndag den 23., hvor den lettede ved 8.30-tiden og trak nord på.

Nu har vi meldinger om, at den er set i Vejlerne oppe ved Thisted, fortæller Bent Jakobsen.

Ude af kurs

Han vurderer, at fuglen er alvorligt ude af kurs. Den yngler normalt i det sydøstlige Europa og Tyrkiet, men dette er en ung fugl, måske et-årig, som bare er fløjet helt forkert, fortæller Bent Jakobsen.

Det er langtfra hverdag, at det sker, fortæller ornitolog hos Dansk Ornitologisk Forening (DOF) Henrik Haaning Nielsen.

 
 
Foto: Karin Gustausen

- Det er meget, meget usædvanligt. Der er meget få fund af pelikaner i Danmark. Det er under ti, siger Henrik Haaning Nielsen.

Ornitologen har selv set pelikanen mandag morgen, og ifølge ham er der tale om en pelikan fra sidste år.

- Sandsynligvis er pelikanen trukket nordpå til Danmark med den seneste varmebølge fra sydøst. Den blev set i Tyskland, inden den nåede Filsø og nu Vejlerne.

- Yngre fugle er kendt for at prøve ting af og kan finde på at komme på afveje. De to ting lagt sammen kan godt tyde på, at det er en spontan og vild fugl, siger Henrik Haaning Nielsen.

Hvis man vil se pelikanen, vurderer ornitologen, at der er bedst chance for at gøre det i Skagen.

- Måske flyver den til Skagen og vender næbet sydpå igen for måske at slå sig ned i Lille Vildmose eller Ulvedybet en dags tid. Det hører vi nok om, for den er ikke sådan at overse, siger Henrik Haaning Nielsen.

Den hvide pelikan yngler fåtalligt i Europa i flere lande omkring Sortehavet, blandt andet i Ukraine, hvor den har været i svag fremgang de senere år.

I Danmark er hvid pelikan senest set i 2013 ved Aabenraa og i august 2010, da et eksemplar blev opdaget på Læsø.

Der er tidligere set pelikaner i Danmarks natur, men de er undsluppet fangenskab. Denne er antageligt den første vilde pelikan nogensinde på vores kanter.

Fakta om den hvide pelikan.