Vildt vejrskifte: I Isenvad steg temperaturen 28 grader på under en uge

I Midtjylland kunne det føles, som om foråret blev sprunget over, og at man hoppede direkte fra vinter til sommer i sidste uge.

I løbet af bare en uge blev der målt en temperaturforskel på 28,7 grader i Isenvad.
I løbet af bare en uge blev der målt en temperaturforskel på 28,7 grader i Isenvad.
Foto: Scanpix / Brian Bergmann

Der var nok rigtig mange danskere, som tog det hele lidt som en aprilsnar, da TV 2 VEJRET søndag i forrige uge varslede temperaturer op mod 20 grader blot én uge senere.

For mens meldingerne lød om snarlig og gedigen forårsvarme, sneede det mange steder i landet, og på Fyn lå der påskedag den 1. april sågar op mod 35 centimeter sne.

Ikke desto mindre var forårsvarmen for alvor på vej mod Danmark, og blot én uge senere - i går, den 8. april - nåede temperaturen flere steder over 20 grader.

Fra knap 7 graders frost til 22 graders varme på én uge

Varmest blev det i den lille landsby Isenvad sydøst for Ikast, hvor termometeret søndag eftermiddag viste hele 21,9 grader.

Og det er ganske spektakulært, at det blev så varmt - især med tanke på, hvordan kviksølvet i termometeret stod langt lavere ved ugens begyndelse.

Mandag morgen den 2. april kort før klokken fem blev der nemlig målt -6,8 grader selvsamme sted.

Isenvad oplevede en temperaturstigning på i alt 28,7 grader fra mandag morgen den 2. april til søndag eftermiddag den 8. april 2018.
Isenvad oplevede en temperaturstigning på i alt 28,7 grader fra mandag morgen den 2. april til søndag eftermiddag den 8. april 2018.
Foto: TV2 Vejret

Dermed oplevede midtjyderne i Isenvad en temperaturstigning på intet mindre end 28,7 grader på under én uge.

Det hører til sjældenhederne, at temperaturerne stiger så meget på så få dage et givent sted her i landet, men april er måneden, hvor det lettest kan ske.

Midtjylland oplever ofte de største temperaturudsving

At det netop var i Isenvad, at temperaturstigningen blev den voldsomste, er ikke underligt.

Byens beliggenhed midt på den jyske hede med rundt regnet 65 kilometer til både Jyllands øst- og vestkyst gør, at Midtjylland ofte er koldest om vinteren og varmest om sommeren.

Vandet rundt omkring Danmark hjælper nemlig med til at dæmpe temperaturudsvingene mellem dag og nat og mellem sommer og vinter.