Vi slog den ned herhjemme, men minkmutationerne lever andre steder i verden

Ti lande har konstateret smitte med coronavirus på minkfarme.

Det lille dyr med den fine pels er en rigtig god vært for virussen.
Det lille dyr med den fine pels er en rigtig god vært for virussen.
Foto: TV 2 Grafik/Christoffer Laursen Hald

Minkmutationen er forsvundet herhjemme, men det er ikke ensbetydende med, at der ikke stadig bliver fundet virusvarianter mink.

I oktober og november fik de små dyr med den fine pels en stor rolle, fordi man frygtede, at en særlig mutation af coronavirussen, der var opstået på de danske minkfarme, kunne svække vaccinernes effekt.

Nu, et par måneder og 17 millioner aflivede mink senere, er tallet for minkvarianten Y453F blandt de positive coronaprøver faldet gradvist, og i 2021s første uge var det helt nede på nul.

Regionerne har hver uge testet for virusvarianten i forskellig grad varierende mellem 64 og 1214 test.
Kilde: Danish Covid-19 Genome Consortium
Regionerne har hver uge testet for virusvarianten i forskellig grad varierende mellem 64 og 1214 test. Kilde: Danish Covid-19 Genome Consortium
Foto: Grafik / TV 2

Men sådan ser det ikke ud, hvis man zoomer ud på verdenskortet. For her er der registreret smitte på minkfarme ni andre steder ud over Danmark:

Skærmbillede 2021-01-19 111220
Foto: Grafik / TV 2
  • Holland: Allerede i april blev der fundet mutationer på de hollandske minkfarme. Det var også her, man først dokumenterede, at mink kunne smitte mennesker. Regeringen har besluttet, at alle landets 130 farme skal være lukket senest 1. marts.
  • Danmark: Det danske minkforløb begyndte i juni. Mink fra 290 danske minkfarme blev testet positive for coronavirus, inden det blev besluttet, at alle Danmarks 17 millioner mink skulle slås ned, fordi man frygtede at en særlig mutation ville svække vaccinernes effekt.
  • Spanien: En spansk minkfarm registrerede i juli smitte i 87 procent af besætningen, og herefter blev næsten 100.000 mink slået ihjel.
  • USA: I august blev der konstateret smitte i mink på to farme i Utah, og senere blev der også fundet tilfælde i Wisconsin og Michigan. I december blev en vild mink testet positiv for coronavirus i Utah.
  • Italien: 10. august blev der registreret en smittet mink i Lombardiet. Minkavl bliver forbudt i Italien til marts.
  • Sverige: I Sverige blev der først fundet virussmittede mink i Blekinge i oktober, og i november var ti farme ramt af smitte.
  • Grækenland: En græsk minkfarm blev ramt af coronasmitte i november. 12. januar blev der fundet 120 smittetilfælde i mennesker, der kunne spores tilbage til græske mink.
  • Litauen: Det vakte mistanke, da minkene på en farm i det centrale Litauen begyndte at dø i midten af november. Det viste sig, at de var smittet med coronavirus. Landet har i alt 1,6 millioner mink på 86 farme.
  • Frankrig: Der blev konstateret smitte på en fransk minkfarm i slutningen af november, og derefter blev 1000 dyr slået ned.
  • Canada: Det seneste land, hvor der er fundet coronasmittede mink, er på en farm i British Columbia i december. Der er i alt 60 minkfarme i Canada.

Perfekte forhold for udbrud

Det særlige ved minkene er, at de er gode værter for coronavirussen.

En evne, de ikke er ene om at besidde, forklarer Thomas Bruun Rasmussen, der er seniorforsker hos Statens Serum Institut med speciale i veterinær virologi.

- Mink er en lige så god vært som mennesket, siger han.

Oveni det gode værtskab bliver minkene også avlet under forhold, hvor de er mange sammen på meget lidt plads, så smitten hurtigt kan sprede sig - der er ingen afstandskrav så at sige. Det er en perfekt opskrift på at skabe et smittereservoir.

- I princippet vil mange dyr kunne være værter for virussen, men det er kun blandt mink, hvor vi har set større udbrud, siger Thomas Bruun Rasmussen.

Ikke samme mutation

Den sidste ingrediens i den risiko, coronasmittede mink udgør, er, at de kan smitte mennesker. Det er særlig relevant, når man taler om mutationer.

Hver gang en virus inficerer en celle, formerer den sig, og i den proces er der risiko for en fejl - en mutation. Ofte gør den ikke den store forskel for virussen, men somme tider ændrer den sig, så den får en fordel.

Sådan var det med minkvarianten Y453F, som bredte sig herhjemme og i Holland, for den var en variant, der spredte sig hurtigt. Derfor er den i høj kurs for virussen, der altid stræber efter at sprede sig så meget som muligt.

Aflivede mink på stribe på en minkfarm i Næstved i november.
Aflivede mink på stribe på en minkfarm i Næstved i november.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

 Thomas Bruun Rasmussen understreger, at de forskellige smitteudbrud blandt mink ikke er med den samme variant af coronavirussen.

- Minkene bliver smittet, fordi virussen bliver introduceret af et menneske, så derfor er det ikke de samme varianter, man ser forskellige steder i verden, siger han.

Selv om der lige nu ingen meldinger er om fund af den variant, kan de dog sagtens komme i fremtiden, lyder det fra Thomas Bruun Rasmussen og henviser til mutationens gode tilpasning til dyrene.

En faktor i smittebekæmpelsen

De større smitteudbrud blandt mink er lig med flere mutationer, ligesom det er tilfældet med mennesker: Jo flere smittede, jo flere mutationer.

Set i det lys er det ifølge Thomas Bruun Rasmussen "bekymrende", hvis smitten spreder sig på verdens minkfarme.

- Vi skal ikke have et reservoir af virus, så vi skal gøre meget for at bekæmpe virussen - både i mennesker og i dyr, siger han.