Vi har officielt årets første sommerdag

Første juni blev årets første meteorologiske sommerdag med mindst 25 graders varme.

Så blev der sat endnu et kryds i årets kalender set fra meteorologens bord. Årets første sommerdag i kalenderen blev også årets første meteorologiske sommerdag.

Sommerdagen var en realitet, da målestationen i Vestervig her til eftermiddag nåede helt op på 25,5 grader.

En meteorologisk sommerdag kræver, at temperaturen kommer op på 25 grader på en af de officielle målestationer. På målestationerne måles temperaturen under stabile forhold i to meters højde.

Der er bygget op til sommerdagen over længere tid.

Allerede søndag kom DMI’s målestation på Frederiksberg op på 23,5 grader, og prognoserne for dagen i dag var lige på vippen med omkring en grad højere temperaturer. Det kunne gå begge veje.

Stille luft over land

Det er afgørende for temperaturen, hvor meget bevægelse der er i luften.

Hvis luften ikke flytter sig, men bliver stående og lader sig varme op over land, kommer temperaturen højere op, end hvis luften bliver skiftet ud.

Derfor var det også luftens stilstand, der gjorde forskellen og sikrede os årets første sommerdag.

Kølig luft har holdt temperaturen nede

Selvom 1. juni måske kan lyde tidligt, er det faktisk ofte allerede i maj, vi har årets første sommerdag.

I april har vi imidlertid i længere perioder fået relativt kølig luft fra nordvest, så på trods af at der har været sol, har det ikke fået temperaturen op.

Vi er dog en dag tidligere end sidste år, hvor vi først nåede 25 grader 2. juni.

Ud af en dansk sommers 92 dage er der i gennemsnit 10 af dem, der lever op til kriterierne for en sommerdag. Heraf ligger de 1,9 dage normalt i juni. Kommer temperaturen op på 30 grader, kaldes dagen for en tropedag.

Den såkaldte klimanormal, der viser gennemsnittet over perioden fra 1961 til 1990, viser, at årets første sommerdag normalt kommer 21. maj.

Tirsdag bliver endnu en varm dag og muligvis endnu en ægte sommerdag med mindst 25 grader, men under alle omstændigheder velegnet til shorts, sommerkjole og solbriller – samt ikke mindst solcreme.

Dernæst kommer der nogle dage med koldere og mere vådt vejr.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Vejr.