Vejr: Marts bliver den mest solrige udgave i syv år

Et kig i historiebøgerne viser samtidig, at det er den tørreste marts i seks år.

Det var svært at forestille sig for en måned siden i regnfulde februar: dag efter dag med flot solskinsvejr – nærmest fra morgen til aften.

Men det er et faktum, at marts nu er godt på vej til at blande sig mellem de mest solbeskinnede marts måneder i dansk vejrhistorie.

De mest solrige udgaver af marts siden 1920

Til og med mandag klokken 12 har solen skinnet 167,6 timer på landsplan siden 1. marts, og navnlig i sidste uge havde vi flere dage i træk med solskin fra morgen til aften.

I løbet af en normal marts skinner solen 110 timer – så vi har allerede, med over et døgn tilbage af måneden, fået 52 procent mere solskin, end vi normalt kan forvente i årets første forårsmåned.

Ikke set i syv år

Med udsigt til et par timers yderligere solskin mandag og en del solskin især først på tirsdagen er det ikke utænkeligt, at vi passerer 180 timer med solskin.

Det vil uanset hvad gøre marts i år til den solrigeste i syv år, siden vi i marts 2013 fik 190 timers solskin.

Derudover kan marts blive den femte eller sjette mest solrige, siden DMI begyndte at registrere landsdækkende solskinstimer i 1920.

Dag efter dag har solen skinnet i marts - og det kan ende med at blive blandt de seks mest solrige marts måneder siden 1920.
Dag efter dag har solen skinnet i marts - og det kan ende med at blive blandt de seks mest solrige marts måneder siden 1920.
Foto: Viggo Hjort Kohberg / Privatfoto

Marts bliver den mest tørre i seks år

Udover at marts i år har budt på masser af solskinsvejr, er måneden også på vej til at blive den mest tørre marts i seks år.

Til og med mandag har vi kun fået 36,5 millimeter regn, hvilket er knap ti millimeter færre, end vi kan forvente, da der i marts normalt falder 46 millimeter.

Det svarer til 21 procent under normalnedbøren, og der er ikke udsigt til, at der kan falde meget mere end en enkelt millimeter, inden måneden slutter natten til onsdag.

Sidst vi havde en mere tør marts, var for seks år siden i 2014, hvor der faldt 27 millimeter regn i løbet af hele måneden.

Det tørre martsvejr er en stor kontrast, fordi vi netop havde overstået en ekstremt våd periode med flere nedbørrekorder.

Solen kommer højere og højere på himlen hver dag - og vi har set masser af til den i marts.
Solen kommer højere og højere på himlen hver dag - og vi har set masser af til den i marts.
Foto: Stine Wendel Rasmussen / Privatfoto

Efteråret 2019 blev det vådeste målt i Danmark, og kalenderåret 2019 tangerede den tidligere nedbørsrekord som det vådeste år. Derudover blev vinteren 2019-20 den næstvådeste i dansk vejrhistorie, og februar blev med afstand den vådeste af sin slags herhjemme siden 1874.

Derudover fik vi i løbet af 12-måneders perioden marts 2019 til februar 2020 over 1000 millimeter regn på landsplan.

Der er dog langt til den allermest tørre marts, der er målt herhjemme siden 1874. I marts 1918 og 1969 fik vi blot syv millimeter regn i løbet af 31 dage.