Vejr: Lummervarm dag giver risiko for lokale skybrud

Temperaturen skal helt op på 29 grader, før der bliver dannet byger.

Efter en søndag med kraftige regn- og tordenbyger flere steder er vejret blevet klart og lunt mandag morgen. Og ganske fugtigt.

Har man været udenfor, har man sikkert bemærket, at luften føles våd, den dufter nærmest helt sydlandsk, og der er varmedis i luften. Og solen skinner.

Vi har dermed en rigtig lummervarm dag i vente med ret svage vinde i forhold til weekendens blæsevejr.

Med andre ord får vi en dag med perfekt strandvejr mange steder. Men der er ugler i mosen, for luften er også ustabil.

Jo varmere det bliver, des større er risikoen for byger

Luften over Danmark er af en sådan beskaffenhed, at der ganske pludseligt kan opstå byger i løbet af eftermiddagen, hvis det bliver varmt nok.

Analyser af luften baseret på ballonmålinger i blandt andet Nordtyskland viser, at vi skal op på 29 til 30 grader, før der kan opstå bygeskyer. Til gengæld kan bygerne så blive kraftige med risiko for torden og skybrud.

Prognose for temperaturen sidst på eftermiddagen. Der kan være lokale variationer fra prognosen her på grund af små variationer af tykkelsen af slørskyerne højt på himlen og vinde ved kysten. 
Prognose for temperaturen sidst på eftermiddagen. Der kan være lokale variationer fra prognosen her på grund af små variationer af tykkelsen af slørskyerne højt på himlen og vinde ved kysten. 
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Risikoen er størst på Sjælland og Lolland, hvor vi sandsynligvis får noget af det varmeste vejr i dag med netop 29 til 30 grader.

Men på Fyn og i det vestlige og sydlige Jylland kan det også blive lige præcis varmt nok til byger. Så her er der også en risiko for skybrud.

Bygerne ventes at kunne opstå midt på eftermiddagen og leve frem til først på aftenen.

De vil dog være meget lokale og ikke bevæge sig ret meget, så langt de fleste danskere får blot en flot, varm og fugtig sommerdag med sløret sol.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Vejr.