Coronavirus

Udsigt til et års social afstand: - Det virker som et mareridt

Partierne mødes mandag til forhandlinger om ekstra initiativer til udsatte grupper under coronakrisen. Flere har ikke set pårørende i over en måned.

Ifølge Landsforeningen Sind kan ingen holde til at være socialt isoleret i et år.
Ifølge Landsforeningen Sind kan ingen holde til at være socialt isoleret i et år.
Foto: Yves Herman / Ritzau Scanpix

Udsigten til, at danskerne skal holde social distance i et år, indtil en vaccine mod corona er blevet udviklet, virker som et mareridt.

Sådan siger direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, til TV 2, efter faglig direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, søndag i et interview med Berlingske kom med netop den udmelding.

- Så er der jo ingen pårørende, der kan få social kontakt. Derfor kan vi nok ikke overskue den situation, medmindre der kommer omfattende ændringer, siger han.

Formand for Sind: Ingen kan været isoleret i et helt år

Hvis forudsigelsen holder stik, er det nemlig i særlig grad dårligt nyt for de mennesker, der af forskellige årsager lider ekstra meget under restriktionerne. Det gælder blandt andet ensomme, ældre, psykisk sårbare og udsatte børn.

Søren Hastrup fremhæver, at man på plejehjemmene er bekymret over, at de svage beboere allerede på nuværende tidspunkt ikke har haft kontakt til deres pårørende i halvanden måned.

LYN-ANALYSE

- Det får nogle ganske alvorlige konsekvenser. De (ansatte på plejehjemmene, red.) er bange for, at de ældre får forringet funktionsevne, og at man måske, når man møder dem om ganske fjern tid, møder en person, der ikke længere kan gå, eller ikke kan genkende de pårørende, siger han.

Fra formanden for Landsforeningen Sind, Knud Kristensen, lyder det, at man i givet fald må finde på nogle andre måder at være sammen med.

- For selvfølgelig er der ikke nogen, der kan leve med at være isolerede i et helt år og have sit mentale helbred i bero, siger han til TV 2.

Britiske forskere tester vaccine i slutningen af april

Kåre Mølbak oplyser, at man lige nu ikke ved, hvordan virussen kommer til at opføre sig - om den muterer og bliver til en almindelig forkølelsesvirus som andre typer af coronavirus, eller om den eksempelvis bliver svækket henover sommeren.

- Men hvis den fremover opfører sig på samme måde, som den gør nu, så tænker jeg, at vi skal holde afstand, indtil vi får en effektfuld vaccine, lød det søndag fra Kåre Mølbak.

Flere eksperter har oplyst, at det tager mellem et til halvandet år at udvikle en vaccine, men i Storbritannien mener et forskerhold, at de snart kan have en vaccine klar - måske allerede til efteråret.

Lederen af forskerholdet i Storbritannien, Sarah Gilbert, fortalte i begyndelsen af april, at forskerholdet er "80 procent sikker" på, at vaccinen kommer til at virke - og at de vil begynde at teste den på mennesker i slutningen af april.

Forhandlinger om hjælp til udsatte grupper

Social- og indenrigsminister Astrid Kragh (S) indleder mandag forhandlinger med Folketingets partier om ekstra hjælp til udsatte grupper under coronakrisen. I en pressemeddelelse søndag oplyser ministeren, at de udsatte grupper fortsat ikke har samme adgang til at se familie og venner eller deltage i fællesskaber, som det var tilfældet før udbruddet med coronapandemien.

- Lige nu beder vi de svageste mennesker i vores samfund om at være de stærkeste. Det, mener jeg, forudsætter, at fællesskabet gør mere for at afbøde den pris, de betaler for det, oplyser Astrid Krag.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) oplyser, at der er behov for initiativer og tiltag, der hjælper til, at de mest udsatte får øget deres velvære og livskvalitet.