Udbrud af fugleinfluenza i Jylland: Eksport af fjerkræ og æg til lande uden for EU stoppes

Eksporten af æg, fjerkræ og fjerprodukter til visse markeder uden for EU vil nu stoppe i mindst tre måneder som følge af internationale aftaler.

25.000 høns skal aflives, fordi en besætning nær Randers er ramt af den alvorlige fugleinfluenza H5N8.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Et udbrud af fugleinfluenza i tambesætninger er særdeles alvorlig for besætningen og en trussel for alle ejere af fjerkræbesætninger, for sygdommen har en høj dødelighed, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, John Larsen.

Det er prøver fra Statens Serum Institut, der mandag eftermiddag har vist, at en hønsebesætning i Tustrup ved Randes er ramt af fulgeinfluenza.

Udbruddet kommer, en uge efter der blev konstateret fugleinfluenza i vilde fugle på spredte lokaliteter fra den tyske grænse i syd til Aalborg i nord, skriver Fødevarestyrelsen.

Eksport til visse lande sat på hold

Eksporten af æg, fjerkræ og fjerprodukter til visse markeder uden for EU vil nu stoppe i mindst tre måneder som følge af internationale aftaler. Handlen mellem EU-lande fortsætter som hidtil.

Fødevarestyrelsen vil stå for aflivningen af de smittede høns.

- Vi afliver den smittede besætning for at forebygge smittespredning, og opfordrer fjerkræavlere i hele landet til at tage alle nødvendige forholdsregler. Det er blandt andet vigtigt, at de beskytter deres fjerkræ mod vilde fugle med overdækning og tag, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsens, John Larsen.

Der er ikke rapporteret om smitte til mennesker med den type af fugleinfluenza, men den er alvorlig for fugle.

Myndighederne tester i øjeblikket fugle i hele landet.

Fødevarestyrelsen oplyser, at der vil blive etableret en tre kilometer zone rundt om den smittede farm i Tustrup. Her vil alle fjerkræsbesætninger blive underlagt særlige restriktioner. Desuden vil vilde fugle og fjerkræsbesætninger bliver overvåget intensivt i en 10 kilometers zone, skriver Fødevarestyrelsen.

Udbrud i flere lande

De belgiske myndigheder beordrede søndag alle fjerkræavlere og fugleejere til at holde deres fugle indespærret på grund af udbrud af fugleinfluenza.

Fugleinfluenza har spredt sig i Vesteuropa i de seneste måneder efter udbrud i Rusland og Kasakhstan i sommer.

Der er ligeledes fundet tilfælde af virussen i Frankrig, Holland, Tyskland og England.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.