Tæt på en måneds regn på ét døgn i Karup

Enkelte steder i Jylland nærmer man sig en måneds nedbør på 24 timer.

Søndag er vi blevet ramt af endnu et kraftigt blæsevejr, som mange steder har givet vindstød af stormstyrke og enkelte steder af stærk storm.

Det er dog ikke kun den kraftige vind, der gør sig bemærket. I størstedelen af landet siler regnen også ned og har gjort det længe. I løbet af de foregående 24 timer, fra lørdag klokken 13 til søndag klokken 13, er der flere steder i Jylland faldet over 20 millimeter regn.

Det vådeste sted er Billund, hvor DMI's vejrstation har registreret hele 29 millimeter regn i de forgangne 24 timer. Det svarer til 76 procent af den mængde nedbør, der normalt falder i løbet af hele februar, hvilket er 38 millimeter.

Flere andre steder er der også faldet mere end 20 millimeter, og på en våd andenplads befinder Karup i Midtjylland sig med 27 millimeter regn i løbet af 24 timer.

Det heftige regnvejr har blandt andet ført til, at søndagens Superligakamp i Aarhus mellem AGF og Randers er blevet aflyst.

Vandet vælter ned fra himlen igen i denne weekend, og det lægger yderligere pres på grundvand og åløb i landsdelen.
Foto: TV MIDTVEST

Mindre vådt mod øst

Det seneste døgns drivvåde vejr har dog ikke givet anledning til nær så meget regn over den østlige del af landet.

Generelt er der kun faldet mellem én og fem millimeter regn på øerne, men det er alligevel nok til at gøre en gåtur til en ganske våd fornøjelse.

Nedbørsmængder fra lørdag klokken 13 til søndag klokken 13. Kortet viser kun nedbørsmængder over 10 millimeter.
Nedbørsmængder fra lørdag klokken 13 til søndag klokken 13. Kortet viser kun nedbørsmængder over 10 millimeter.
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Fortsætter resten af dagen

Det udbredte regnvejr skyldes et enormt stormlavtryk, der befinder sig nær Island i Nordatlanten. Fronterne hidrørende lavtrykket dækker store dele af Nordvesteuropa, og det er dem, vi søndag mærker herhjemme - og som både giver regn og den kraftige blæst.

Resten af søndag vil det fortsat regne over det meste af landet, og først søndag aften vil det begynde at klare op fra vest.

Opklaringen når dog først til de østlige egne først på natten. Indtil da kan der falde mellem 10 og 20 millimeter regn - oveni de mængder, der allerede er kommet. Tyngden af regnvejret vil i aftenens løb være over den sydøstlige del af landet.

Klokken 15 søndag eftermiddag vil det regne i størstedelen af landet. 
Klokken 15 søndag eftermiddag vil det regne i størstedelen af landet. 
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Derudover blæser usædvanlig varm luft op over den sydøstlige del af landet. Den højeste temperatur, der er målt søndag, er 12,4 grader i Horsens. Det gør søndag til årets hidtil varmeste dag.

Februar ender meget vådere end normalt

Fra 1. februar og frem til søndag klokken 12 er der faldet 64,4 millimeter regn på landsplan.

Det er 70 procent mere regn, end der normalt falder i løbet af februar, som er den mest tørre måned i Danmark i løbet af et kalenderår.

Frem til mandag formiddag kan der komme yderligere 10 til 20 millimeter regn.
Frem til mandag formiddag kan der komme yderligere 10 til 20 millimeter regn.
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Den vådeste februar, der er målt i Danmark siden 1874, fik vi i 2002, hvor der faldt 109 millimeter. 


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Vejr.