Sundhedsminister til hjemvendte danskere: Bliv hjemme!

Sundhedsministeren opfordrer danskere, som har været i lande med problemer med coronavirus, til at blive hjemme fra arbejde.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu alle danskere at blive hjemme i to uger, hvis de har været i Kina, Iran, dele af Sydkorea eller fire regioner i Norditalien.

Det er et forsøg på at undgå flere tilfælde af smittede i Danmark.

- Det er relevant i den situation vi står i nu, med flere smittede fra de 4 regioner i Italien, men som også tidligere udmeldt, kan det udvikle sig yderligere, skriver Sundhedsministeriet i en pressemedelelse.

Anbefalingen gælder de fire italienske regioner Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto. De er i den nordlige del af landet.

Desuden er det hele Kina undtaget Taiwan, Hongkong og Macau.

For Sydkorea er det provinsen Gyeongbuk og storbyen Daegu. Derudover er det hele Iran.

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, siger på pressemøde om nye tiltag mod coronavirus, at han forventer at listen over lande vil blive længere.

Ansatte i sundhedssektoren

Mens der blot er tale om en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen til almindelige danskere, vil det være et krav at blive hjemme to uger for ansatte i sundhedssektoren, der har direkte kontakt med borgere. Det kan være læger, sygeplejersker eller social- og sundhedsassistenter.

- Vi tager nye tiltag i brug for at være foran udviklingen. Vi skal værne om dem, der er særligt sårbare. Vores ældre, vores syge og vores svage medborgere, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet om nye tiltag mod coronavirus.

Søren Brostrøm forklarer på pressemødet, at det ikke betyder, at sundhedspersonale skal i karantæne.

- Det, vi beder dem om, er at blive hjemme, så de ikke er i kontant med svage og ældre. Så det er ikke decideret hjemmekarantæne, siger han.

Listen over risikoområder vil blive opdateret dagligt af Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen, og kan ses på Sundhedsstyrelsens særlige infomationsside om COVID-19.

Erhvervslivet opfordrer også til at blive hjemme

Opfordringen om at blive hjemme i 14 dage lyder også fra Erhvervsministeriet.

Tidligere i dag har erhvervsminister Simon Kollerup (S) været i kontakt med Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri og Dansk Erhverv med en opfordring fra regeringen til at hjælpe med indsatsen mod spredningen af sygdommen, skriver Ritzau.

Det skal ske ved at holde medarbejdere hjemme i 14 dage, hvis de kommer hjem fra særlige risikoområder, herunder blandt andet områder i Norditalien.

Det gælder også selvom medarbejderne ikke har været i direkte kontakt med smittede.

I samme forbindelse lød en opfordring til at udbetale løn til medarbejderne i denne periode.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.