Studerende fra Viborg i Christchurch: - Vi blev bedt om at gemme os på loftet

Fire personer er siden angrebet blevet anholdt. Én er sigtet for mord.

20190315-055030-6-1920x1289we.jpg
Foto: Martin Hunter - Ritzau / Scanpix

- Jeg sad ovenpå og studerede, da alarmen pludselig lød. Og det var ikke den, som det plejer at være, hvis der er brand. Så alle børnene kom ovenpå, og jeg troede egentlig, at det var en form for jordskælv.

Sådan fortæller Ninna Elena Vang, der er pædagogstuderende og bosiddende i Christchurch i New Zealand. Hun befandt sig i den børnehave, hvor hun er i praktik, da et skyderi pludselig brød ud.

Skudangrebet fandt sted ved  Al Noor-moskéen og kort efter ved Linwood-moskéen, der ligger bare syv kilometer derfra. 49 personer har mistet livet og mindst 20 er såret.

Fire personer er siden blevet anholdt, mens store dele af det offentlige Christchurch var under lockdown.

Skyderiet betød, at alle børnehaver, skoler og universiteter i byen blev lukket ned og låst, så ingen kunne komme ind udefra. Derfor blev hun, de andre pædagoger og børnene nødt til at gemme sig.

Hun fortæller, at børnehaven ligger i centrum af Christchurch, tæt ved Hagley Park, hvor Al Noor-moskéen ligger.

- Men jeg kunne egentlig ikke få noget at vide, så vi sad bare ovenpå og var stille, som politiet havde bedt os om. De sagde, at vi skulle gemme os på institutionens loft og rulle gardinerne for, da situationen fortsat var igang, siger Ninna Elena Vang.

Overvejede hvert et ord

Hun fortæller derudover, at de kunne høre sirener, men at politiet sagde til dem, at de ikke måtte kigge ud. Man måtte ikke tilkendegive, at der var personer i bygningerne, lød det.

Ninna Elena Vang fortæller, at det var en hård og krævende episode for hende og hendes kollegaer, da de skulle orientere sig og samtidig skulle overveje, hvad de nævnte for de små børn.

- Vi sagde bare, at vi havde fået at vide af politiet, at de kunne passe bedre på os, hvis vi gik derop. Særligt én af dem var bange, men de var ret gode til at tage det roligt, siger Ninna Elena Vang.

Den danske pædagogstuderende fortæller, at hun sad på loftet i op mod fem timer, inden hun tog hjem. Det var særligt fordi, at politiet i lang tid var usikre på, om der var flere gerningsmænd, og de selv skulle forbi børnehaven for at cleare området, fortæller Ninna Elena Vang.

- Forældrene kunne heller ikke komme og hente børnene. Vi skulle blive oppe ovenpå, indtil politiet kom.

- Men da de fik lov til at komme, var de mere kærlige, end de normalt er. Så børnene kunne ikke helt forstå, hvorfor de blev mødt på den måde. Det var meget overvældende. Selvom vi selvfølgelig havde informeret dem løbende om, at alting gik godt, siger hun.

"Jeg er dybt chokeret"

Ninna Elena Vang er imidlertid ikke den eneste dansker i byen.

Også Joan Falkenberg, der er hjemmegående og bosiddende i Christchurch, fik angrebet helt under huden.

Hun var netop kommet hjem fra indkøb, da hun var på vej til sin datters skole:

- Min datters skole var under lockdown. Jeg fik så lov til at tage hende med hjem, fordi jeg var der tidligt. Vi skulle bare tage direkte hjem. Men der var mange, der ikke fik lov til at hente deres børn før meget senere.

- Jeg er dybt chokeret. Jeg hørte det først i bilen, og så skyndte jeg mig at tænde for fjernsynet. Og så udviklede det sig jo bare.

Joan Falkenberg fortæller, at hun ikke har været ude fra deres hus siden, men at hun kan mærke, at landet er rystet:

- Jeg tror ikke, at landet er sig selv igen i morgen, men jeg håber, at vi snart kan føle os trygge igen. Jeg har altid følt mig tryg, så det er virkelig ubehageligt ikke at være det, siger hun.

Også den danske studerende Lasse Bjerrum Pedersen, der læser på University of Canterbury, oplevede hvordan, at de blev bedt om blive inde på universitetet.

De blev informeret hver halve time via e-mails fra skolens ledelse. Men alligevel manglede der noget.

- Generelt har det været meget sparsomt med informationer. Der kommer hele tiden nye rygter ud. Politiet skal dog have ros for jævnligt at kommunikere med offentligheden og give en opdatering, men generelt har det været meget forvirrende, siger Lasse Bjerrum Pedersen og henviser blandt andet til det faktum, at politiet var i tvivl om antallet af gerningsmænd.

Danske myndigheder følger situationen

Fire personer er anholdt, og siden har politichefen uddybet, at én af de anholdte, en hvid mand i slutningen af tyverne, er sigtet for mord. Han bliver stillet for retten lørdag. 

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, betegner episoden som "et velplanlagt terrorangreb" og oplyser, at de anholdte ikke var på politiets overvågningsliste.

- Det kan kun beskrives som et terrorangreb.

- Vi repræsenterer diversitet og medfølelse - et hjem for dem, der deler vores værdier og et helle for dem, der har brug for det. De værdier vil ikke blive rystet af dette angreb. Vi er en stolt nation af mere end 200 etniciteter og 160 sprog.

- Jeg fordømmer på det kraftigste ideologien hos de folk, der har udført angrebet. I har måske valgt os, men vi afstøder og fordømmer jer fuldkomment, siger hun.

Angrebet på  Al Noor-moskéen skete under fredagsbønnen, hvor omkring 300 mennesker var samlet.

Danmarks ambassadør i New Zealand og Australien, Tom Nørring, samt Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrer alle danskere, der befinder sig i området, til at kontakte deres familie og venner.