Stor forvirring hos SSI: Hvor mange må du ses med?

Tæller nære familiemedlemmer med i de fem til ti personer, man ifølge SSI skal danne en social boble med? Internt er der uenighed.

Der er stor forvirring omkring, hvor få mennesker man bør ses med.
Der er stor forvirring omkring, hvor få mennesker man bør ses med.

Danskerne skal danne en såkaldt social boble, så de kun ses med fem til ti personer i løbet af efteråret. Sådan lød det tirsdag på et pressemøde fra Kåre Mølbak, direktør for Statens Serum Institut, SSI.

Det blev dog ikke uddybet nærmere, hvilke personer der tæller med.

TV 2 har onsdagen igennem forsøgt at få et klart svar fra SSI, og det er tydeligt, at de langt fra er enige internt.

Det medgiver Kåre Mølbak nu.

- Vi er ikke super skarpe på begrebet. Det er klart for mig efter gårsdagens pressemøde, at vi skal have uddybet, så danskerne forstår, hvad en social boble er, og hvem der indgår i den, siger han til TV 2.

Vidt forskellige udmeldinger

Ifølge Tyra Grove Krause, afdelingschef i Statens Serum Institut, tæller dem, man automatisk har kontakt med i dagligdagen, ikke med i den sociale boble på fem til ti personer. Det oplyste hun til TV 2 NEWS onsdag morgen.

Man skal altså ikke medregne dem, man bor med, arbejder med, går på uddannelse med og dyrker sport med, mener hun.

- De fem til ti personer refererer til antal personer, danskerne bør se i deres fritid. Det handler om at mindske fester, legeaftaler og andre sociale arrangementer, siger Tyra Grove Krause.

Den udlægning er Anders Fomsgaard, der er overlæge og virusforsker ved Statens Serum Institut, dog slet ikke enig i.

Ifølge ham tæller både partner, børn og søskende med i en social boble, oplyser han i et interview med DR. Overfor TV 2 fastholder han, at alle, man har tæt fysisk kontakt med, tæller med, og at man derfor ikke bare kan sige, at husholdningen ikke tæller.

Kåre Mølbak: Plads til fortolkning

Kåre Mølbak er hverken uenig med Anders Fomsgaard eller Tyra Grove Krause, siger han. Ifølge ham er begrebet lige nu så vagt defineret, at der er plads til fortolkning.

- Personligt opfatter jeg det som fem-ti personer, som man har tæt kontakt med. Det kan være din rigtig gode ven, din gamle svigermor på plejehjemmet og et par stykker andre, siger han.

TV 2 har spurgt Mette Frederiksen, hvordan man som dansker skal forholde sig, når SSI kommer med tre forskellige bud på, hvem der indgår i den sociale boble.

- Der må Seruminstituttet simpelthen være lidt mere præcise, svarer hun.

Smitten skal begrænses

Selvom der er uenighed i SSI om, hvem der tæller med i den sociale boble, er der enighed om formålet med udmeldingen: Danskernes omgangskreds skal begrænses, så smitten kan falde.

- Grundlæggende er mit budskab, at danskerne ikke skal have for mange skiftende kontakter, siger Kåre Mølbak.

Det samme mener Tyra Grove Krause og Anders Fomsgaard.

Generelt skal danskerne skære ned på antallet af private arrangementer, fester på tværs af klasser og legeaftaler blandt børn.

Det er nemlig særligt ved den slags sociale sammenkomster, at man risikerer eksplosioner af smitte, siger Tyra Grove Krause.

Den udmelding bakker Mette Frederiksen (S) op om.

- Vi bliver nødt til alle sammen at skrue ned for antallet af sociale kontakter i det efterår, vi går ind i, siger statsministeren i en tale onsdag ved et møde i Grønt Erhvervsforum.

En bøn til de unge

På mødet henvendte Mette Frederiksen sig desuden direkte til de unge danskerne med en bøn om, at de skruer ned for festerne og overholder retningslinjerne.

Den seneste tid har smitten været stigende blandt 20-29 årige, og i løbet af sommeren er de unge flere gange blevet kritiseret for at feste for meget og for tæt.

Kåre Mølbak oplyser, at SSI nu vil gå i dialog med Sundhedsstyrelsen for at få defineret nogle nærmere retningslinjer og få lavet et inspirationskatalog til danskerne, så de ved, hvordan de kan forholde sig til den sociale boble.