SSI-direktør advarer efter genåbning: - Vi kan ikke gå på vandet

Direktøren for Statens Serum Institut sender en klar opfordring til de danske unge: Bliv vaccineret.

Selvom Henrik Ullum overordnet glæder sig over genåbningen, er det ikke tid til at glemme epidemien(arkivfoto).
Selvom Henrik Ullum overordnet glæder sig over genåbningen, er det ikke tid til at glemme epidemien(arkivfoto).
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Natten til onsdag kunne tusindvis af danseglade danskere vende tilbage til diskoteker og natklubber.

Efter halvandet års nedlukning kunne nattelivet nemlig igen slå dørene op, da kalenderen skiftede til 1. september.

Men selvom Henrik Ullum, der er direktør for Statens Serum Institut, glæder sig over genåbningen, understreger han samtidig, at den kommer med en risiko.

Epidemien er nemlig langtfra ved at ebbe ud.

- Vi skal selvfølgelig ikke tro, at vi kan gå på vandet. Kigger man på nattelivet, kondenserer det alle muligheder for supersprederbegivenheder. Derfor skal vi gøre det her med omtanke, siger han til TV 2.

- Det er opskriften på alt, vi skulle undgå

Mens både skoleelever, studerende og gæster i nattelivet har lagt coronarestriktionerne bag sig, er de også de grupper, hvor færrest har takket ja vaccinen.

Eksempelvis er knap en fjerdel af de 20 til 29-årige endnu ikke vaccineret, viser tal fra Statens Serum Institut. Og det bekymrer Henrik Ullum.

Det er nemlig som oftest unge i 20'erne, som stimler sammen på de danske dansegulve. Og her udgør kombinationen af alkohol, dans og sang i lukkede rum en smitsom cocktail.

- Ser man billeder fra nattelivet, er det opskriften på noget af alt det, vi har skullet undgå det sidste halvandet år. Nemlig meget stor risiko for smitte, fortæller Henrik Ullum.

Derfor har direktøren for Statens Serum Institut også en klar anbefaling til danske unge:

- I skal vaccineres. Ved at vaccinere jer, beskytter i jer selv, for det er ikke rart at få corona. Og i beskytter mod at smitte andre, som kan blive svært syge.

- Vi tryktester virkelig vores epidemikontrol

Ifølge Allan Randrup Thomsen, som er professor i virologi ved Københavns Universitet, kommer den seneste tids genåbning til at sætte myndighedernes håndtering af coronavirussen på prøve.

- Vi er inde i en fase, hvor vi virkelig tryktester vores epidemikontrol. Men omvendt vil jeg sige, at vi er så godt et sted i epidemien, at det er den rigtige beslutning, siger han.

Genåbningen er blevet gjort mulig af, at mere end 70 procent af danskerne har fået begge stik med en coronavaccine.

Men blandt de unge er vaccinetilslutningen ifølge Allan Randrup Thomsen isoleret set for lav til for alvor at bremse smitten.

Derfor er det svært at sige, om Danmark vil kunne holde smitten lige så godt under kontrol i efteråret og vinteren, vurderer han.

- Vi skal afprøve, hvordan det kommer til at fungere. Men jeg havde hellere set, at der havde været flere vaccinerede i de aldersgrupper, der besøger natklubberne og diskotekerne, siger Allan Randrup Thomsen.

Forventer flere smittede den kommende tid

Det er dog svært at spå om, hvordan smitten kommer til at udvikle sig i de kommende kolde måneder. Men ifølge Allan Randrup Thomsen bliver vi klogere i løbet af de kommende uger.

- Vi må nok forvente af se en vis smittestigning i løbet af en måneds tid, selvom vi ligger pænt og stabilt i øjeblikket, vurderer han.

Samtidig understreger Henrik Ullum, at epidemien endnu ikke er fortid.

I stedet har den skiftet karakter, så virussen først og fremmest kommer til at trives blandt dem, som endnu ikke er vaccineret.

- Her er der betydeligt større risiko for at blive alvorligt syg. Så vi forventer, at det billede kommer til at fortsætte henover vinteren med mere smitte og dermed mere belastning af samfundet, siger han.