Sol og vind står nu for halvdelen af Danmarks elforbrug

Det går kun én vej for produktionen af grøn energi i Danmark, og det er fremad. Sådan lyder det fra Wind Denmark.

For første gang nogensinde kommer halvdelen af Danmarks elforbrug fra vedvarende energi.

Det viser tal fra det statslige selskab Energinet, der ejer elnettet i Danmark. Energinet oplyser på Twitter, at lidt over 47 procent af danskernes forbrug kom fra vind i 2019, resten kom fra sol.

Der er to primære årsager til, at halvdelen af Danmarks elforbrug nu er dækket af grøn energi, forklarer Jan Hylleberg, som er administrerende direktør i Wind Denmark.

- Dels er der blevet tilknyttet en ny havvindmøllepark, Horns Rev 3, ud fra den jyske vestkyst, og så blæste det simpelthen mere i 2019, end det gjorde året før, siger han til TV 2.

Horns Rev 3 består af 49 havvindmøller, som i 2019 begyndte at levere grøn strøm til de danske elforbrugere. Havvindmølleparken har en samlet kapacitet på 407 megawatt, MW, som er i stand til at dække det årlige elforbrug for omkring 425.000 husstande.

Mere og mere grøn el

Ifølge Energinet er der sket en kontinuerlig stigning i produktionen af grøn energi gennem de sidste 10 år. I 2018 kom 43,5 procent af elforbruget fra vedvarende energi.

Jan Hylleberg forventer, at rekorden fra 2019 hurtigt vil blive slået.

- Under forudsætning for, at det blæser, som det plejer at gøre på et normalt år, og vi får opstillet de planlagte vindmøller på land, så forventer jeg, at vi når 50 procent igen, siger han.

Han tror desuden, at helt op til 60 procent af det danske elforbrug kan være dækket af vedvarende energi inden for en kort årrække.

Er det vind, der er afgørende for os, eller kan de andre grønne energikilder også komme til at fylde mere?

- De andre vil også fylde mere gennem årene, men vind er hovednerven i det danske energisystem. Ligesom man i Brasilien har en forpligtelse til at passe på junglen og Amazonas, så har vi i Danmark en forpligtelse til at udnytte mest mulig vind, som vi nu engang har i det geografiske område, vi bor i, lyder det fra Jan Hylleberg.

Et bredt flertal i Folketinget nåede før jul til enighed om en klimalov, hvor målsætningen er at sænke CO2-udledningen med 70 procent i 2030 sammenlignet med 1990.

Samtidig er målet, at Danmark i 2050 skal være CO2-neutralt.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.