Skycirkel vakte opsigt over Vesterhavet

En cirkelformet sky med lange arme stod på himlen ved den sydlige ende af Ringkøbing Fjord.

Beate Thunberg var ude at gå med to sjetteklasser, da de faldt over en "ekstra sol" på himlen. Foto: Beate Thunberg / Seerbillede
Beate Thunberg var ude at gå med to sjetteklasser, da de faldt over en "ekstra sol" på himlen. Foto: Beate Thunberg / Seerbillede

Normalt er vi vant til en lang række forskellige skytyper i Danmark, men af og til er der også skyer, der får folk til at stoppe op.

Det var tilfældet onsdag i den sydlige ende af Ringkøbing Fjord, hvor der pludseligt var en cirkelformet sky med lange arme ud til siden.

- Jeg kiggede ud ad vinduet og så denne tegningslignende sky på himlen. Hvad er det? spørger Gitte Larsen fra Nørre Nebel.

Selvom det var et relativt begrænset fænomen i både tid og sted, var der alligevel seks tilskuere, der uafhængigt af hinanden valgte at tage et billede og sende til TV 2 Vejret.

Billederne kommer fra Nymindegab, Nørre Nebel, Hvide Sande og Henne Strand, og alle billederne er taget lige omkring klokken 13.15.

En af de andre tilskuere til den opsigtvækkende skyformation var Beate Thunberg, der var på vandretur ved Nymindegab med de to sjetteklasser fra Sønder Omme Skole.

Beate Thunberg betegner skyen som en "ekstra sol på himlen" med dens arme, der næsten stod som stråler ud fra cirklen.

Det nordligste af billederne kom fra Hvide Sande. Foto: Flemming Tarvanen / Seerbillede
Det nordligste af billederne kom fra Hvide Sande. Foto: Flemming Tarvanen / Seerbillede

En sol er det dog ikke, lyder det fra meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

- Det er højst sandsynligt flyvevåbnet, der har haft fly i luften i området, siger han og påpeger, at der er relativt fugtigt deroppe, siden skyerne bliver stående.

Og det bekræftes af pressevagt Søren Lindhardt fra Forsvarskommandoen.

- Der har været F-16-fly derude på det tidspunkt, men hvad de har efterladt af streger på himlen, har de ikke overblik over, siger han.

Svævende iskrystaller

Flyenes karakteristiske kondensstriber kaldes uanset formen også for contrails, og det er luftfugtigheden omkring flyet, der afgør, hvor længe de bliver hængende, forklarer Sebastian Pelt.

Hvis der er tørt, fordamper de lynhurtigt, mens de kan blive hængende længe, hvis der er mere fugt.

Striberne dannes, når flyenes jetturbiner blæser udstødningsgasserne ud i den minus 40 til minus 50 grader kolde luft.

Kulden får vanddampen i udstødningsgasserne til at fryse til is, der hænger som fine krystaller i luften. Og hvis flyet har fløjet i sjove formationer, bliver formationerne stående i flotte frosne contrails.