Skoleleder holder ferie uden for skoleferien - så er skituren billigere

Er det okay at tage sine børn ud af undervisningen uden for skoleferien? Jysk skoleleder ser ikke noget problem og gør det gerne selv.

Flere børn bliver taget ud af skolen, allerede inden ferien starter.
Flere børn bliver taget ud af skolen, allerede inden ferien starter.
Foto: Iris / Ritzau Scanpix

Hvert år tager Tom Arnt Thorup og hans kone deres tre børn ud af folkeskolen i uge 4 eller 5 for at tage på skiferie, mens skolekammeraterne slider videre i klasselokalerne derhjemme.

Til daglig er han skoleleder i Hvide Sande, og konen er afdelingsleder på en skole i Esbjerg.

- Det gør vi, fordi det for det første er billigere, og så er der ikke så mange folk på pisterne, så vi får rigtig meget ski-tid. Det er et fedt break, inden vi har ferie igen i den rigtige vinterferie et par uger efter, siger Tom Arnt Thorup til JydskeVestkysten og fortsætter:

- Det giver meget med ungerne at være sammen på den måde, fordi vi egentlig har en hektisk hverdag.

Skolederens udmelding er iøjnefaldende, da Skolelederforeningen er af den opfattelse, at det giver udfordringer på skolerne, når flere forældre tager deres børn ud af skolen uden for de faste skoleferier.

Ifølge formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, er det blevet så udbredt, at flere klasselokaler står halvtomme i ugen op til ferierne.

- Hvis det er én gang, kan det være udmærket. Men hvis det er tilbagevendende, går det altså ud over både fagligheden og det sociale, siger Claus Hjortdal til TV 2.

Han ønsker ikke at udtale sig om den konkrete skoleleder i Hvide Sande.

Lærerforening: Dit barn skal bidrage til fællesskabet

Tal fra Undervisningsministeriet for elevernes fravær i folkeskolen i skoleåret 2016/17 viser, at eleverne i gennemsnit var fraværende i 11 dage på et skoleår. Det svarer til 5,6 procent af skoletiden.

Hos Danmarks Lærerforening får det ikke alarmklokkerne til at ringe, at forældre holder fri med børnene uden for skoleferierne.

- Det er ikke rigtig noget, man kan gøre noget ved eller gribe ind overfor. Vi kan bare opfordre forældrene til at overveje betydningen af det, siger næstformand Dorte Lange til TV 2.

Hun forklarer, at undervisningen i den danske folkeskole ikke er fokuseret på individet, men på fælles læring.

- Som forældre skal man huske, at ens barn også går i skole for at bidrage til fællesskabet og være en del af undervisningen, forklarer Dorte Lange.

Skoleleder står gerne på mål for ferie

Foruden at være skoleleder i Hvide Sande er Tom Arnt Thorup også byrådsmedlem i Varde Kommune for Lokallisten.

Han har ikke ønsket at uddybe sine udtalelser over for TV 2, men til JydskeVestkysten erkender han, at han og hans kone med deres beslutning sender nogle klare signaler til de organisationer, de arbejder i.

- Jeg lever på min måde, og det er jeg glad og tilfreds med. Sådan er jeg som person, jeg har ikke behov for at skjule så meget. Jeg sidder som byrådsmedlem i udvalget børn og læring, og jeg er godt klar over, at det kan splitte en organisation lidt. Men jeg har ligesom alle andre en sjette ferieuge, og kan vi få børnene fri, så gør vi det, siger han til avisen.

Skolelærere har fem ugers ferie i skolernes ferie fordelt på en uges vinterferie, en uges efterårsferie og tre ugers sommerferie. Resten af skolernes sommerferie er arbejdstid for lærerne. Derudover har de en sjette ferieuge, som altså kan lægges uden for skolernes ferier.

Lærerforening undrer sig

Tom Arnt Thorup fortæller, at han på sin egen skole som udgangspunkt altid giver forældre lov til at holde ferie med deres børn, når de ønsker det. Han følger børnenes fravær tæt, og hvis de passer deres skole resten af året, ser han intet problem i at tage fri uden for skoleferien.

Selvom Danmarks Lærerforening beder forældre overveje det, før de trækker børnene ud af undervisningen, ser de ikke noget større problem i, at den jyske skoleleder tager sine egne børn ud af skolen en uge hvert år.

- Jeg synes, det er mere bemærkelsesværdigt, at han kan få det til at passe ind med sit job som skoleleder at holde ferie, mens der er undervisning. Det er hans job at sikre kvaliteten på skolen. Men det er jo hans valg, siger Dorte Lange.

TV 2 ville gerne have spurgt skolechefen i Ringkøbing-Skjern Kommune om hans holdning til skolelederens årlige ferie uden for skolernes vinterferie, men skolechefen holder selv vinterferie og har derfor ikke kunnet stille op til interview.

Elever kan misse sociale aktiviteter

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra undervisningsminister Merete Riisager (LA), der også selv holder ferie i denne uge. Men i 2015 udtalte hun sig til TV 2 om emnet, da hun var undervisningsordfører for Liberal Alliance.

Her var holdningen, at forældre må tilpasse sig skoleferien og ikke omvendt, og at lærerne skulle være bedre til at håndhæve folkeskoleloven, hvor det er beskrevet, at lærerne har ret til at afvise forældrenes ønske om ferie i skoletiden.

- Det er skolernes ansvar at tage fat i forældrene - især, hvis børnene er bagud. Lærerne skal turde at sige nej og tage den autoritative rolle. Det skal gøres helt klart, lød det fra Merete Riisager.

Hos Skolelederforeningen understreger formand Claus Hjortdal, at det ikke er skolens opgave at indhente det, som eleverne går glip af, når de hives ud af skolen. Det er alene forældrenes.

Ligesom Danmarks Lærerforening ærgrer han sig især over de sociale konsekvenser, når mange børn tages væk uden for skoleferierne.

- Vi har tradition for at køre en række aktiviteter så som skolefester og aktivitetsdage i ugen op til en skoleferie. Aktiviteter, som samler skolens elever. Det kan være hårdt for den enkelte elev at gå glip af, siger Claus Hjortdal.