Skal bo på Kærshovedgård, men 40-årig bor illegalt i kælder: - Jeg vil bare gerne dø

40 procent af de udvisningsdømte udlændinge er forsvundet, viser nye tal. Politikere erkender, at problemet er svært gøre noget ved.

1:30
TV 2 har mødte den 40-årige i en kælder.
Foto: TV 2

En 40-årig mand med grå stænk i sit sorte hår åbner en port og går ned ad en mørk, smal trappe.

Trappen fører ned til en lavloftet kældergang, hvor han stopper op og åbner en dør.

- Det er her, jeg bor, siger manden på gebrokkent dansk, da han træder indenfor.

Bunker af foldede papkasser, cykeldele og værktøj fylder det meste af rummet. Han peger på en stor pose med skummadrasser, der ligger oven i alt det andet rod.

- Dem lægger jeg ned på gulvet, når jeg skal sove. Det er ikke et liv, siger manden.

Han kommer fra Iran, men har siden 2015 befundet sig i Danmark.

Han har gentagne gange fået afslag på asyl, fordi Danmark ikke anerkender hans påstand om, at han er forfulgt i sit hjemland, og samtidig har han fået en udvisningsdom for ikke at overholde sin melde- og opholdspligt.

Manden nægter at rejse ud af Danmark, og derfor har han de seneste fire år boet på Udrejsecenter Kærshovedgård ved Bording i Midtjylland.

Men nu er han gået under jorden og befinder sig i stedet illegalt i hovedstadsområdet. Af den grund ønsker han at være anonym. Han har ikke ret til at arbejde og tjener derfor lidt penge ved at arbejde sort.

Manden er fortvivlet over sin situation.

- Jeg er træt. Jeg vil gerne møde andre mennesker. Jeg er syg… Jeg kan ikke bo på Kærshovedgård. Jeg har boet der i fire år. Det er nok, siger han.

Venstre: Det er bekymrende

Den 40-årige iraner er blot én af mange udvisningsdømte udlændinge, som de danske myndigheder ikke ved, hvor er.

Nye tal fra Udlændingestyrelsen viser nemlig, at 180 ud af 459 personer på tålt ophold eller på såkaldt kriminel meldepligt er forsvundet.

De nye tal kommer på et tidspunkt, hvor der er stor politisk debat om, hvor et nyt udrejsecenter skal ligge, efter at regeringens forslag om at placere det på Langeland fik et politisk flertal mod sig.

Og det er langt fra noget nyt, at myndighederne ikke har styr på, hvor mange af de udvisningsdømte befinder sig.

I løbet af de seneste år har det flere gange været fremme, at tæt på halvdelen har været forsvundet.

Derfor kommer de nye tal heller ikke bag på Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede.

Men han kalder tallene for ærgerlige.

- Det er jo ikke tanken med et udrejsecenter og en udrejsepolitik, at de her mennesker skal være ude i samfundet. Derfor er de her tal meget bekymrende. Det må vi finde en løsning på, siger han til TV 2.

Mads Fuglede påpeger, at det er en svær problemstilling, fordi det ikke er muligt at frihedsberøve de udvisningsdømte, da de allerede har afsonet deres straf.

- Uanset om vi så placerer dem på en ø, vil de jo stadig kunne vælge at overtræde deres opholdspligt på udrejsecenteret og leve i det parallelunivers, der findes i Danmark og i andre lande. Det kan du ikke gøre så meget ved, når du ikke må spærre dem inde.

Men en del af de her mennesker er jo dømt for meget alvorlig kriminalitet. Kan du leve med, at de går frit rundt i samfundet, uden at myndighederne ved, hvor de er?

- Nej, det er svært at leve med. Men du kan ikke straffe folk yderligere. I de alvorligste tilfælde håber jeg, at politiet er ekstra vågne. Men jeg kan ikke forvente, at man gør det med dem alle sammen. Det har vi ikke ressourcer til, siger Mads Fuglede.

Enhedslisten foreslår fodlænke

Hos Enhedslisten mener udlændingeordfører Rosa Lund, at tallene vidner om et system, der ikke virker.

- Inger Støjberg og Venstre-regeringen har jo gjort det så utåleligt som overhovedet muligt at sidde på et udrejsecenter, men det har jo ikke fået folk til at rejse, siger hun og henviser til de "udrejsemotiverende foranstaltninger", der er indført på Kærshovedgård.

Eksempelvis, at beboerne ikke selv må lave mad på udrejsecenteret.

I stedet foreslår Enhedslisten, at man indfører en ordning med fodlænker, så de udviste udlændinge ikke behøver opholde sig på udrejsecentrene.

- Med fodlænke har man netop udstyret og teknikken til at vide, hvor folk er, så den dag, hvor det lykkes at sende dem ud, jamen så ved man også, hvor de er, siger Rosa Lund.

DF: Vi skal udfordre konventionerne

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, mener, der er tale om høje tal, og kalder dem bekymrende.

- Det er mennesker, der er i Danmark årelangt, og derfor har de sandsynligvis mange bekendtskaber, som de kan opholde sig hos. Det er folk, der skaber utryghed, og derfor skal myndighederne have styr på, hvor de er, siger han.

Ligesom Enhedslisten bakker Kristian Thulesen Dahl op om ideen om fodlænker. Men enigheden stopper der - for Dansk Folkeparti kræver trods en fodlænke fortsat, at de udviste udlændinge skal opholde sig på et udrejsecenter.

- Ellers vil de jo aldrig forlade vores land. De skal have så trælse forhold som muligt, så de ikke har lyst til at blive her, siger han.

Overordnet set mener Kristian Thulesen Dahl dog, at Danmark bør udfordre de internationale konventioner, der i dag betyder, at man ikke frihedsberøver de udvisningsdømte udlændinge, der allerede har afsonet deres straf.

- Jeg er ikke sikker på, at vi får problemer med det. Jeg synes, vi skal prøve det af og se, hvad der sker. Jeg kan ikke se, der er en anden vej at gå.

- Vi mener, man bør spærre de her mennesker inde, siger han.

Minister: Hammeren skal falde hårdt

TV 2 ville gerne have interviewet udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i sagen, men han havde ikke mulighed for at stille op.

I en mail til TV 2 skriver ministeren, at det er “helt uacceptabelt, hvis der er udlændinge, der forsvinder fra centrene og skjuler sig rundt omkring i landet".

Mattias Tesfaye forventer dog, at der formentlig også er en del af de forsvundne personer, som er rejst ud af landet.

- Og vi kræver jo ikke, at de kommer og siger farvel, inden de rejser, skriver ministeren.

Samtidig understreger han vigtigheden af, at myndighederne ved, hvor de udvisningsdømte befinder sig, når udsendelsen kan effektueres:

- Derfor skal hammeren også falde hårdt for dem, der ikke kan finde ud af at overholde reglerne.

Mattias Tesfaye henviser til, at et flertal i Folketinget for nyligt skærpede udlændingeloven, så personer, der ikke overholder deres kontrolpligter i to dage, fra 1. Juni kan idømmes 60 dages fængsel.

TV 2 ville gerne have stillet ministeren opfølgende spørgsmål, men da det ikke var muligt, spurgte vi Socialdemokratiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund.

Er du tilfreds med den indsats, regeringen har gjort hidtil?

- Det er en meget vanskelig opgave, fordi det er folk, der ikke er frihedsberøvede og derfor har mulighed for at forbryde sig mod de aftaler, de burde overholde. Vi kan ikke gøre så meget andet end at sikre, at det kommer til at få konsekvenser, siger Rasmus Stoklund til TV 2.

- Jeg vil bare gerne dø

I kælderen blandt cykler og papkasser fortæller den iranske mand, at han tjener penge til mad og cigaretter ved engang imellem at lave lidt forefaldende arbejde for en bekendt.

Han får dagene til at gå med besøg hos venner og gåture. Men han har ikke store forhåbninger for fremtiden.

Selvom nogle politikere mener, at de udviste udlændinge bør frihedsberøves, opfatter han allerede Kærshovedgård som et fængsel:

- Jeg har intet gjort. Hvorfor skal jeg bo i et fængsel? Jeg er ikke kriminel.

Men hvorfor rejser du så ikke bare til Iran?

- Jeg kan ikke rejse til Iran. Jeg har ingenting nu. Jeg har intet navn. Jeg har ikke et land. Jeg har ikke et sted at bo. Jeg har ingenting. Nu vil jeg bare gerne dø. Det er lige meget, siger han.

Midt- og Vestjyllands Politi oplyser til TV 2, at man løbende foretager efterforskning for at finde de udvisningsdømte udlændinge "i det omfang, der er relevante efterforskningsmuligheder.”