Sådan beskytter du kæledyrene mod fyrværkeri nytårsaften

Få fem gode råd til, hvordan du passer bedst på dit kæledyr nytårsaften, nederst i artiklen.

Pas godt på dine kæledyr i aften. I artiklen herunder får du flere gode råd til hvordan.
Pas godt på dine kæledyr i aften. I artiklen herunder får du flere gode råd til hvordan.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Fra torsdag og frem til og med tirsdag 1. januar er det lovligt at affyre fyrværkeri i Danmark.

For mange kæledyr er de høje brag og voldsomme lysglimt ikke sjove, og i værste tilfælde kan det medføre, at dyrene afgår ved døden.

Det oplevede Ea Aarestrup for fire år siden, da hun mistede hesten Lucas, som følge af fyrværkeri.

Dagen før juleaften var hendes morfar i gang med at trække Lucas og fire andre heste ind fra fold og ind i deres bokse.

- Der blev affyret et kanonslag meget tæt på os, så hestene blev rigtig bange og løb igennem hegnet, der afskærmede folden. En af dem løb ud på en vej og blev påkørt af en bil, fordi det var så mørkt, at man ikke kunne se den. Den døde på stedet, siger Ea Aarstrup i Go' morgen Danmark.

1:34
Høje brag og lysglimt er slet ikke i høj kurs hos menneskets bedst ven. Flere hundepensioner er fuldt bookede. Se indslaget fra nytår 2016 her.

Dyrene går i panik

Ifølge Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub, er det en typisk reaktion hos dyr, der bliver bange for fyrværkeri.

- Det er virkelig noget, som adskiller sig fra dyrenes normalbillede. Når de hører et kæmpebrag eller ser et lysglimt, så reagerer de. Nogle ved at gø og andre ved at flygte. Heste er som udgangspunkt et 'flugtdyr', så der skal ikke særlig meget til for at skræmme dem, siger Lise Lotte Christensen.

Man ser den samme reaktion hos mange andre dyr, for eksempel hunde, når der sker noget for dem uforklarligt. I sit arbejde har hun oplevet en hund, der løb otte kilometer væk fra sin ejers have, da et kanonslag sprængte tæt på.

De tænker ikke at søge hen mod et sted, hvor der er mindre larm, deres reaktion er kun at komme væk, og det er i den proces, at de kan komme slemt til skade, lyder det.

- Dyrene går i panik, og det skal vi undgå. Derfor skal vi appellere til, at der kun bliver skudt fyrværkeri af nytårsaften, og hvis man skal strejke det, så i hvert fald kun i den her lovlige periode fra den. 27. december til den 1. januar. Ikke længere. For dyreejere har virkelig et problem med, hvornår vi kan lukke heste på fold, og hvornår vi kan gå en tur med hunden, uden at dyrene kommer til skade, siger Lise Lotte Christensen.

For tidligt fyrværkerisalg

Ea Aarestrup er enig i, at folk skal holde sig inden for den lovlige periode. Hun mener ikke, der er nogen grund til, at man starter i midten af december og slutter halvt inde i januar.

- Jeg synes også, det er forkert, at man kan købe fyrværkeriet, før det er lovligt, for det opfordrer også til en blåstempling af, at fyrværkeri må affyres uden for den tilladte periode, siger hun.

Der findes flere gode råd til, hvordan man passer bedst på sine kæledyr i forbindelse med nytår. Se nogle af dem i listen herunder.