Regeringen vil oprette 4000 job i provinsen

Flere af de byer der tidligere har fået en del af de statslige arbejdspladser er ikke i tvivl. Udflytningen har været en stor gevinst.

Omkring 1800 statslige medarbejdere i hovedstaden får onsdag at vide, at deres arbejdsplads skal flyttes til en anden del af landet.

Det sker, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), præsenterer anden runde af udflytningen af statslige arbejdspladser.

I alt bliver 4024 statslige arbejdspladser flyttet til provinsen.

Udflytning har været en mærkesag for regeringen. I første runde i 2015 blev det besluttet, at 3900 arbejdspladser skulle flyttes uden for hovedstadsområdet. De blev fordelt ud over landet - med Udlændingestyrelsen i Næstved og Landbrugsstyrelsen i Sønderborg som nogle af de største.

Første runde er stadig ikke fuldstændig gennemført. De nyeste tal fra september sidste år viser, at af de i alt 3900 arbejdspladser er 2546 flytter ud af hovedstaden. For eksempel er ingen af de 375 arbejdspladser i Udlændingestyrelsen flyttet til Næstved. Men alt går efter planen, siger Finansministeriet pressechef tirsdag til TV 2.

Prisen vil ifølge skøn fra september være 834,1 millioner kroner.

Hver fjerde flytter ikke med

Det er mere arbejdspladser end ansatte, der er rykket ud. 23 procent af de oprindelige medarbejdere er enten flyttet med eller pendler til den nye placering. Med andre ord, lidt over hver fjerde medarbejder er ikke rykket fra hovedstaden.

En analyse fra Danmarks Statistik viser, at der i dag er 1600 flere statsligt ansatte, der bor i Vestdanmark, end da man startede udflytningen - og tilsvarende godt 1600 færre, der bor i Østdanmark.

Flere af de byer der har fået en del af de statslige arbejdspladser er ikke i tvivl. Udflytningen har været en stor gevinst.

Tro på fremtiden i Sønderborg

Det mener de ikke mindst i Sønderborg, hvor det er lykkes kommunen at få en stor del af byens arbejdsløse HK'ere ansat i Landsbrugsstyrelsen, der er kommet til byen.

- Der er ingen tvivl om, at det har givet en endnu bedre tro på fremtiden. Det betyder noget med de her arbejdspladser, siger Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) til TV 2.

Det var kun få medarbejdere, som flyttede med styrelsen fra indre København til Augustenborg ved Sønderborg. I Sønderborg Kommune har de derfor investeret både tid, tanker og økonomi i at opkvalificere særligt kommunens ledige hk'ere. 

Ved at tale med de nye naboer i styrelsen om, hvad de søgte, lavede Sønderborg Kommune et målrettet kursus for kommunens ledige, fortæller jobcenterchef Anne Kirk.

142 ledige deltog i kurset, 117 har fået job, og over halvdelen af dem kunne efterfølgende skifte understøttelse ud med en lønseddel fra netop Landbrugsstyrelsen. Ledighedsprocenten i Sønderborg er nu lavere end landsgennemsnittet.

Regeringen præsenterer, hvilke arbejdspladser der skal flytte på et pressemøde onsdag klokken 13.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.