Afgørende nyt for sommerferien: Rejser uden for udvalgte nabolande frarådes

Danmark fraråder fortsat rejser til størstedelen af verdens lande frem til 31. august.

Dagens pressemøde i Statsministeriet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Fra 15. juni bliver det igen muligt for tyskere, nordmænd og islændinge at rejse på ferie i Danmark, og danskere kan rejse på ferie i de lande.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Læs også Danmark åbner grænsen for tyske, islandske og norske turister

Men der er skuffelse til alle, der havde håbet at tilbringe sommerferien på en strand i Sydeuropa. Danmark fraråder fortsat rejser til verdens øvrige lande frem til 31. august.

- Der er ikke noget, vi hellere vil end at åbne det hele op i dag, men det, vurderer vi altså, ikke vil være forsvarligt. Derfor bliver i år også en sommer, hvor mange danskere kommer til at holde ferie hjemme, siger statsministeren og opfordrer til at opleve Danmark og lægge penge på hoteller, restauranter og alle de andre steder, der i øjeblikket lider under de manglende turister.

På den anden side af sommerferien forventer regeringen at åbne op for de øvrige Schengenlande og Storbritannien.

Det er statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S), sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S), der på et pressemøde i Statsministeriet orienterer om den kommende sommer, hvor en eventuel grænseåbning og opdaterede rejsevejledninger er på dagsordenen.

Der er en risiko for, at vi også fremover kommer til at fraråde ikke-nødvendige rejser. Nogle kommer måske afsted. Mange kommer nok ikke afsted.

Erik Brøgger Rasmussen, direktør for organisation og borgerservice ved Udenrigsministeriet.

Ingen grænseåbning mod Sverige

Det kommer til at foregå med restriktioner, når turister fra vores nabolande tager på ferie i Danmark.

Turister skal dokumentere, at de har booket et ophold i Danmark udenfor København, og de skal have booket mindst seks overnatninger i sommerhus, campingplads, på hotel eller lignende. Ligeledes opfordres danskere til at undgå storbyer, hvis de tager på ferie i vores nabolande.

Der er indtil videre ingen grænseåbning mod Sverige.

- Vi har tæt dialog med vores broderland Sverige. Vi har et tæt forhold, det vil vi også have i fremtiden, siger statsministeren.

- Vi står forskellige steder i forhold til corona. Vi har et stærkt ønske om at finde en løsning. Det kan være en regional løsning, siger Mette Frederiksen.

Onsdag i sidste uge lovede statsminister Mette Frederiksen, at der senest i dag, fredag, ville komme en udmelding om, hvornår og hvordan grænserne til Sverige og Tyskland vil blive åbnet.

Danskerne håber stadig at komme sydpå

I mere end to måneder har næsten ingen danskere forladt landet, og næsten ingen er kommet ind i Danmark for at mindske spredningen af coronavirus.

Læs også Færre nordmænd og svenskere vil rejse til Danmark

13. marts frarådede Udenrigsministeriet alle ikke-nødvendige rejser til hele verden. Og dagen efter lukkede Danmarks grænser. Siden da har vores svenske, norske og tyske naboer ikke kunnet rejse ind i landet, medmindre den de har haft et anerkendelsesværdigt formål som for eksempel arbejde.

Flere af de store rejsebureauer melder til TV 2, at mange danskere stadig satser på at rejse udenlands denne sommer. Men så sent som torsdag advarede Udenrigsministeriets Borgerservice imod at glæde sig for tidligt.

- Der er en risiko for, at vi også fremover kommer til at fraråde ikke-nødvendige rejser. Nogle kommer måske afsted. Mange kommer nok ikke afsted, sagde direktør for organisation og borgerservice ved Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen.

HER ER DE NYE VEJLEDNINGER FOR UDENLANDSKE REJSER

  • Fra den 15. juni ændres vejledningerne for rejser til Tyskland, Island og Norge fra orange til gul. Det betyder, at man kan rejse ind, men at man fortsat skal være opmærksom på sin sikkerhed og holde sig opdateret om situationen.
  • Udenrigsministeriet opfordrer samtidig til, at man undgår at overnatte i byområder med 750.000 indbyggere eller derover i disse lande.
  • For resten af Europa og verden frarådes fortsat alle ikke-nødvendige rejser frem til den 31. august. 
  • Regeringen er i dialog med Sverige og Finland, og der kan på den baggrund eventuelt blive foretaget yderligere lempelser i rejsevejledningerne inden den 31. august. For Sverige kan det for eksempel være regionalt med særligt fokus på Øresundsregionen.

Kilder: Udenrigsministeriet