Red tusindvis af dine lønkroner

Rigtigt mange bliver snydt, når de får udbetalt løn. Derfor har vi lavet en guide til, hvad du skal kigge efter.

 

52 procent af alle lønmodtagere har oplevet fejl i deres lønseddel, viser en ny Epinion-undersøgelse, som LO og FTF har fået foretaget.

Derfor er der her samlet de bedste råd fra FTF, LO og Penge og Pensionspanelet til, hvordan man holder øje med lønsedlen og undgår at snyde sig selv for potentielt tusindvis af kroner.

 1. Overenskomst
  Dine tillæg ved overarbejde, weekendarbejde og meget andet er aftalt i overenskomsten på dit arbejde. Derfor er det vigtigt at sætte dig ind i, hvilke tillæg du har krav på at få - og hvor store de er. Spørg din tillidsrepræsentant, hvis du er i tvivl.
   
 2. Hold dagbog
  Skriv dine timer op hver dag, så du altid har overblik over, om du har haft arbejde på tidspunkter, der kan give dig tillæg, eller hvis du har haft overarbejde. Så ved du, hvad du skal kigge efter på lønsedlen.
   
 3. Anciennitet og tillæg
  Din overenskomst kan give dig særlige tillæg, hvis du fx har taget kurser eller har opnået en høj anciennitet. Læg mærke til, om disse tillæg bliver nævnt på din lønseddel.
   
 4. Feriepenge
  Gennem overenskomsterne er langt de fleste lønmodtagere sikret 5 ugers ferie og 5 ekstra feriefridage. På den gode lønseddel angiver arbejdsgiveren, hvor meget ferie du har optjent og afholdt i løbet af året.
   
 5. Pension
  Arbejdsmarkedspensionen kommer fra overenskomsterne. Det betyder, at arbejdsgiverne er forpligtet til at indbetale en procentdel af din løn til din pension.

  Pensionsindbetalingen er forskellig, alt efter om du er privat ansat eller offentligt ansat i staten, en kommune eller en region.
   

 6. Saldo til dato
  Din lønseddel bør vise de totale beløb samlet fra årets start - som regel nederst på papiret. Optællingen viser bl.a. løn, pension og betalt skat i løbet af året.

  For timelønnede står der også indbetalte feriepenge og søn- og helligdagsbetaling.