Politikere kræver handling efter langsom voldtægtssag

Hurtigere dna-test og færre forklaringer fra forurettet i voldtægtssager skal gøre sagsbehandlingen hurtigere.

Foto: Torben Mondrup

I samarbejde med tv2.dk

16-årige Cecilie Hove blev tilbage i oktober 2016 udsat for en voldtægt, men knap et år efter ugerningen, er det sidste punktum endnu ikke sat. 

Gerningsmanden har nemlig anket dommen til landsretten, og sagen kommer først for en dommer 2. oktober i år.

Det er på trods af, at Justitsministeriet på baggrund af en beslutning fra Folketinget har fastsat en målsætning om, at voldtægtssager skal behandles inden for 37 dage.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, kalder den massivt overskredne ventetid for 'dybt dybt betænkelig': 

- Det pigen har været udsat for er ganske urimeligt, og det er noget, vi skal ind og kigge på. Slet ingen tvivl om det.

Flere måder at forkorte ventetiden på

Preben Bang Henriksen mener, der er flere metoder at ventetiden kan skæres ned på. 

- I nogle situationer må offeret afgive forklaring i både grundlovsforhør, byret og eventuelt ved en senere højere instans. Det kan være meget ydmygende for den forurettede, og derfor må vi kigge på, om én forklaring ikke er tilstrækkelig. Så kan den efterfølgende blive læst op, siger Venstres retsordfører, der understreger af en fair proces også skal sikres overfor den tiltalte. 

Alternativet vil have hurtigere dna-tests

Alternativets retsordfører, Josefine Fock, er positiv over for Preben Bang Henriksens forslag, om at den forurettede kun behøver læse sin forklaring op en gang.

Josefine Fock hæfter sig også ved, at det i den konkrete voldtægtssag tog ni uger at gennemføre en dna-test på manden, der blev dømt i byretten, men nu har anket. 

- Når det tog 48 timer i ubådssagen, så skriger det til himlen, at der skal være den forskel. Her skal vi også sætte ind, siger hun.